Line

Jorden runt på räls – fortsättning – Mötet med Din halva apelsin…

Spanska blodapelsiner

En kort resumé från tidigare episod:

Sagan handlar om familjen Larsson, två vuxna och deras två tonårsbarn, vilka befinner sig på resande fot. Genom snöiga vidder var de på väg hem till mormor när tåget de färdas med plötsligt fastnar på grund av igensnöade spår. Pappa Nils försöker fördriva tiden med sina surrealistiska anekdoter medan mamma Marie pinsamt tittat ner i matkorgen för att undvika folks blickar. Först när övriga medpassagerare börjar dra på smilbanden åt pappas sjömansskrönor lägger Marie stolt handen över sin mans axel. Med ens får hon rosor på kinden och hennes ögon glittrar när hon ömt tittar på sin älskade make. De har inte setts på fyra månader och nu minns hon varför hon blev förälskad i honom.
* * *

Mötet med Din halva apelsin …

När skrattsalvorna har lagt sig säger någon bak i vagnen ”Apropå Bandarin – är det någon fler än jag som reagerar när människor skriver/säger t ex ett apelsin eller en paraply?” Åh, nej – tänker jag halvhögt för mig själv, säkert en gammal skolfröken som nu ska försöka vara fru Besserwisser och jag suckar. Om man ignorerar henne kanske hon slutar mala på tänker jag vidare. Kvinnan som håller i föreläsningen ser faktiskt ut som en lärarinna jag hade i grundskolan. Hon snörper på munnen och puffar upp sina läsglasögon upp på hjässan på samma sätt som fröken Olsson och denna fortsätter prata lika envetet: ”En/ett apelsin kan kanske förklaras med vad ordet egentligen betyder: ett äpple från Kina – eller äldre uttryckt – en apel från Sina.” Nu har hon dessutom rest sig upp och tittar över huvuden på sina medresenärer som om de vore hennes elever.

Málaga är en hamnstad som ligger på Costa del Sol - även huvudstad i Málagaprovinsen i regionen Andalusien

”Är det någon som har hört talas om uttrycket – Mi media naranja?.” Helt överraskande faller en herre med spanskt brytning in i samtalet. Spanjorer har ett sätt avbryta någon annan talare mitt i en mening och flika in med sina egna funderingar oavsett hur irrelevanta de må vara. Jag har börjat läsa spanska i skolan och vet att meningen betyder ”Min halva apelsin” men jag har ingen aning vad uttrycket har för innebörd. Spanjoren fortsätter och viftar med armarna som en av Cervantes väderkvarnar. ”Om sin själsfrände säger man så på spanska eller rättare sagt min bättre hälft. Och visst har du någon gång upplevt att du har känt attraktion till en viss person och tyckt att ni har känt varandra från ett tidigare liv?” och han tittar en blond kvinna vid fönstret djupt i ögonen medan hon nervöst fingrar på sitt halsband. Kvinnan ler och tänker på en episod i sitt liv då hon faktiskt fann sin stora kärlek när hon jobbade som sjuksköterska i Jeddah. Och det hände på hennes allra första dag på jobbet när hon hade tagit bussen vid sjukhuset för att åka hem efter ett nattskift. Sjuksköterskan rodnar och med en sensuell stämma berättar hon om sin romantiska upplevelse:

”Jag satt och tittade förstrött ut genom bussfönstret då jag plötsligt fick syn på en ung man i vita jeans och blåvit randig sporttröja. Han kom springandes ut genom stora utgången och ner för rampen. Bussen jag satt i har redan kommit i rullning och killen i de vita jeansen signalerade med armarna för att få chaufförens uppmärksamhet. – Ojdå, han kommer att missa bussen – tänkte jag och reste mig halvvägs upp ur sitsen för att uppmana chauffören att stanna. Men denne har tydligen redan uppmärksammat den ängslige killen och stannade fordonet med ett ryck. Jag föll tillbaka till min plats. Främre dörrar öppnar sig dröjande och den solbrände ynglingen med det bländvita leendet klev på. Våra ögon möttes för en tiodels sekund och i samma stund blev jag träffad av blixten. Jag har ofta funderat om denna passionerade och pirrande upplevelse är vad somliga kallar för kärlek vid första ögonkastet?”

Medpassagerarna nickar igenkännande och blondinen gör en kort paus innan hon fortsätter:

Spanska blodapelsiner

Hon minns hur ynglingen hade tittat på henne och hans blick fick henne att känna sig speciell. ”Ofta är det bara några själsfränder som är inkarnerade samtidigt medan de resterande finns som stöd från andra sidan. Om dessa själar träffar varandra i denna inkarnation så uppstår ett ögonblickligt igenkännande.” Det kändes som om de hade känt varandra sen tidigare. Inga ord behövdes. Båda visste att ödet hade sammanfört dem på nytt. Känslan börjar på ett djupare plan och söker sig upp till ytan” försätter hon.En villkorslös kärlek spirar mellan dessa två individer på ett helt oförklarligt sätt.” För det var ju så precis vad som skedde för hennes del.

Spanjoren med de lika eldiga ögonen som Zorros tar kvinnans hand och säger ”esto es cierto señorita”. Och han spinner vidare på hennes tråd:

Ett typiskt torg i Malaga där folk träffas och umgås under apelsinträden

”Den som mött sin själsfrände, upplever en helt annan dimension av kärleken. Tillsammans med en själsfrände finns en stark magnetiskt känsla av samhörighet även om man inte känner varandra. Man njuter av varandras sällskap och känner lycka i både hjärtat och själen var gång man möts på nytt.” Kvinnan blinkar till, hon kan inte tro sina ögon – den här främlingen liknar den unge mannen hon träffade på bussen den gången. Hennes stora kärlek hade dock italienskt påbrå.

Spanjoren har nu äntligen kommit fram till den mytologiska förklaringen till ”Min halva apelsin”. Vi är alla väldigt nyfikna och låter honom prata till punkt.

”Uttrycket har sitt ursprung i en myt som den grekiske poeten Aristofanes berättar i sin komedi i Platons verk ”Banketten”. Här beskriver Aristofanes den mänskliga rasen ursprungligen vara nästintill perfekt. Människan var en varelse med en sfär liknande apelsiner. Hon hade två motsatta ansikten på ett huvud med fyra armar och fyra ben som användes för att kunna rulla som tumlare och förflytta sig i snabbt tempo både bakåt och framåt.”

Det här låter lika osannolikt som om det skulle växa Bandariner i Australien och jag skrattar i tron att han har berättat färdigt – men han fortsätter hejdlöst som en historielärare:

”Varelserna var uppdelade i tre grupper:

Människan var fåfäng till naturen och det ledde henne att konfrontera gudarna i önskan att vara som dem. Hennes agerande vredgade Zeus, gudarnas och himmelens Gud, och han delade då upp människorna med ett blixtnedslag på mitten. Han dömde dem att spendera sina liv i sökande efter sin andra bättre hälft för att därmed förena halvorna och bli komplett och lycklig som individ.”

Apelsinträd i Malaga

”När jag var ung var jag skeppare och seglade över de sju haven under Svenska Lloyds flagg…” harklar en äldre herre ur sig snett bakom oss. Sen vi lämnade tågstationen har han bara observerat men helt oväntat bryter han nu sin tystnad och blandar sig in i leken om vem som kan berätta den mest fantasifulla fortsättningen … häng med i nästa episod.

”Jorden runt på räls – Blommande körsbärsträd…”
QbiCom vill tacka Urban Swenning för bilderna till detta inlägg – du kan se fler av hans spännande bilder: http://www.facebook.com/urbii
Andra bilder hittar du i QbiComs Fotobank som du kan använda för att skapa egna vykort.
Publicerat i Event, Reseskildring, Story | Etiketter , | 4 kommentarer
Line

Vi välkomnar ett barn till världen

Jag har blivit ombedd att ordna med en ”Baby Shower” för min höggravida väninna. Babyn väntas födas om tre månader och då är det läge med att ställa till med tjejfest för att välkomna det ofödda barnet. Baby Shower liknar en Möhippa då bruden säger adjö till singellivet tillsammans med sina närmaste väninnor. Dock sker en Baby Hippa (svensk variant) utan ”bus” och i lugnare former välkomnar tjejerna en baby till världen. Ännu en ursäkt för att väninnorna ska samlas, umgås och ha tjejsnack utan sina respektive. Alla tar med sig gåvor – stort och smått allt efter egen budget – till det väntande barnet. En symbolisk handling såsom när de tre vise männen hade med sig gåvor till Jesusbarnet och de goda feerna gav Törnrosa en massa löften dagen hon föddes.

Baby Shower kommer ursprungligen från USA. Redan på 1700-talet då pionjärerna kom till Amerika var det vanligt att man hjälptes åt med diverse sysslor i det främmande landet. När en ung flicka väntade barn samlades kvinnorna i byn för att glädja henne med varjehanda gåvor. De mer erfarna mammorna gav den snart blivande mamman goda råd om hur hon skulle ta hand om sitt barn. Under månader hade syjuntan suttit på verandan och med gemensamma händer skapat allt en mor behöver till sin förstfödde. Kvinnorna handarbetade tillsammans fram det traditionella lapptäcket sydd av olika tygbitar man samlat ihop. Stickade och virkade plagg kom till medan man småpratade och skrattade tillsammans. En bunt tygblöjor och små broderade skjortor samt lavendeldoftande sängkläder med monogram var säkert saker som stod högt upp på önskelistan. Listan kröntes givetvis av dopklänningen vilken då oftast gick i arv från generation till generation. Sist men inte minst en vagga som förmodligen någon man med snickarglädje och med stor portion kärlek hade gjort dagen till ära. Antagligen någon som stod den unga kvinnan nära – kanske hennes egen pappa eller äkta make. Alla dessa handgjorda presenter tog man med sig till Baby Shower och överlämnade till den unga kvinnan.  Av praktiska skäl skedde festen oftast hemma hos henne och då hade hon gjort sitt yttersta för att välkomna väninnorna med hembakade bullar och nygräddade muffins. En het och fräsande kaffepanna stod säkert redo på spisen när gästerna anlände stugan med alla paket.

Den här traditionen har sedan spridit sig till andra delar av världen. I Europa har länder såsom England, Frankrike och Tyskland välkomnat idén med att överösa den väntande mamman med presenter. Varav namnet Baby Shower (”shower” kan betyda både” fest” och” överösa”). Marknaden är inte sen att haka på för att göra det enklare för förvärvsarbetande kvinnor med begränsad fritid. Väldigt få har väl tid idag att sitta och virka små söta sockor till babyn. Allt från leksaker till barnvagnen kan ju köpas. Oftast har den väntande mamman redan skrivit sin önskelista och skickat till gästerna i god tid innan festen.

Sakta men säkert börjar Baby Shower även smygas in i Sverige – framför allt till storstäderna. Som värdinna till en Baby Shower eller Baby Hippa vad är det då man ska tänka på förutom att skicka ut inbjudningskort? En Baby Shower har ofta ett tema man följer – som går igen i stil, dekor och matupplägg. Lekar är vanligt förekommande då man exempelvis ska gissa barnets kön och vikt.

Jag kommer låta tjejerna skapa egna dopkort där jag har förberett materialet i förväg. Under kvällen när alla presenter har öppnats, ska de få klippa ut en dopklänning från en mall och trä igenom sidenband genom skårorna på kortet. Banden i kulörerna ljusblått och rosa kommer att vara tillgängliga och färdigklippta i lagom längder. De ska gissa barnets kön genom att välja färg på bandet. Inuti kortet ska de även komma med tre namnförslag. Sedan är det upp till mamman att ta till sig förslagen eller inte. När barnet väl är fött gör man en uppföljning. Den nyblivna mamman drar ett vinnande kort ur högen och belönar den väninna som gissat ”rätt”.

Råd och tips angående Pappersval … och Utskrifter

Publicerat i Barndop, Historia, Råd & Tips - Pyssel | Etiketter , , , | 1 kommentar
Line

Jorden runt på räls – mot nya äventyr …

På väg genom ett snöigt landskap med vita vidder och jag längtar redan efter en varm kram av min kära mormor. Pappa kom hem igår från Singapore med tre dagars försening. Han blev tvungen att stanna på Frankfurts flygplats så länge då alla flighter hem var inställda, på grund av det snökaos som råder i norra Europa. Men nu sitter hela familjen bestående av mamma, pappa, min lillebror Christer och jag tillsammans på tåget – vi är äntligen på väg. Det sägs att vintern i år är den kallaste sen 1850. Solen skiner från en klarblå himmel och kristallerna på kullarna gnistrar bländande vitt. Granarna susar förbi i takt med dunket. Mamma har gjort i ordning en rejäl matsäck med goa mackor och en termos med härlig tjock aromatisk choklad. Resan hem till mormor kommer att ta ett antal timmar. ”Det gäller att ha tillräckligt med mat med oss” sa mamma innan vi begav oss. Tåget kör genom en tunnel och allt blir becksvart innan ljusen i kupén automatiskt tänds. Väl igenom stannar tåget plötsligt bryskt med ett ryck och allt blir ljudlöst. Efter en kort tystnad börjar passagerna mumla som surrande bin: ”Vad nu då?” En stressad tågvärdinna i spretig truls och med slipsen över axeln springer tungt i gången bort till sitt bås i angränsande vagn. Genom högtalaren meddelar strax hennes knastrande röst att vi sitter fast i en snödriva – hon lovar återkomma så snart hon har mer information. Jaha.

”Ungar har jag berättat för er om den gången då det snöade så mycket över London att Big Ben blev begravd under snön?”säger pappa och ler med sina blå ögon. Pappa har varit med om mycket under sina resor till sjöss. Den historien har man ju hört oräkneliga gånger då han blev tvungen att åka skidor för att ta sig fram till sin båt som låg förankrad i floden Themsen. ”Men Nils då, våra barn går inte på såna historier längre.” Pappa brister ut i skratt. Mamma däremot ser sig oroligt omkring med rynkad panna – vad ska folk tycka? När pappa väl sätter igång och berättar om sina äventyr vet man inte hur historierna kommer att sluta.

Lite nervöst tar hon fram provianten – plasten prasslar. ”Förmodligen kommer missödet med tågstoppet att ta en bra stund – lika bra att få i sig lite näring” säger hon medan smörgåsarna fördelas mellan oss.

”Nyttigt med hårdkokta ägg” säger pappa och pekar på ägghalvorna spritsade med klickar av Kalles Kaviar. ”De godaste och största äggen finns i Indien. Och det är så varmt där att man kan koka ägg i kupolen på Taj Mahal” informerar pappa självsäkert. ”Men farsan då” utbrister Christer och ser förebådande ut. Min lillebror har kommit till den åldern då han tycker att det är pinsamt när mamma pussar honom på kinden och pappa skryter om sina resor. Jag däremot älskar att lyssna på pappa när han berättar skrönor. När jag blir stor ska jag bli pilot och ge mig ut i världen. Min lillebror säger att kvinnor inte klarar av att styra ett plan, men jag delar inte hans uppfattning. Bara man är målmedveten och fokuserad så kan man lyckas med allt man företar sig med.

”Mamma kan jag få en banan?” – säger Christer och tittar upp från sitt Donkey-Kong-spel. Sedan fortsätter han smått filosoferande ”… vad skulle man kalla en korsning mellan banan och mandarin?” Pappa är en inte sen med svaret ”Bandarin” – och vi skrattar frigörande åt skämtet. Pappa påstår att en sådan frukt verkligen existerar och att man kan hitta jättegoda bandariner på marknader runt om i Australien.

Nu börjar övriga tågresenärer att dra på smilbandet och en del skakar suspekt på huvudet. Deras irritation över att tåget står helt still verkar vara bortblåst.

Fortsättning följer … ”Jorden runt på räls – Mötet med Din halva apelsin”

Bilderna till storyn har Anders Jensen skapat – mer honom kan Du läsa om i föregående inlägg: ”Förverkliga Dina vildaste bildidéer.” där han berättar om hans stora intresse för fotorealism.

Publicerat i Råd & Tips - Bildhantering, Story | Etiketter , , | 2 kommentarer
Line

Förverkliga Dina vildaste bildidéer

Anders Jensen - Designer av Fotorealism/Bildmontage

Du har säkert någon gång suttit och beundrat någon annans tavla eller teckning och önskat att Du kunnat göra något sådant själv. Innerst inne har Du önskat att Du hade haft förmågan att måla av bilden som Du bär inom Dig. Du vet precis hur resultatet borde se ut, in i det minsta detalj men Du lyckas inte förmedla Din vision med hjälp av papper och penna. Idag finns verktyget Photoshop Elements att inhandla till Din dator som gör det omöjliga möjligt! Plötsligt kan Du få känna den euforiska känslan av att kunna genomföra Ditt bildkoncept som Du burit på.

Vi frågar Anders Jensen, lärare och inspiratör på Moderskeppet tillika foto designer – hur han lyckas sprida sina kunskaper och samtidigt inspirera sina deltagare när han undervisar i Photoshop.

”Jag önskar att alla ska få samma upplevelse som jag fick när jag upptäckte Photoshop. De kreativa möjligheterna med programvaran är så mycket större än bara retouchera bilder. De flesta har en konstnärlig ådra inom sig. Det gäller bara att få en knuff åt rätt riktning för att förlösa den känsla – att allt är möjligt – bara man släpper ut sin kreativitet. Att skapa eget material digitalt är lika enkelt som att hantera sax och klister när man gör Scrapbooking.

Säger Anders och fortsätter:

"Hairy Banana" - Anders Jensen

”Photoshop handlar inte bara om att förbättra sina semesterbilder. Personligen är jag inte särskild road av den typen av redigering. Däremot jobbar jag mycket med fotorealism. Vilket innebär att jag manipulerar egna eller andras bilder och därmed monterar fantasibilder vilka vid första anblicken verkar vara väldigt trovärdiga. Min ambition är att få betraktaren att höja ögonbrynen och undra om bilden är realistisk eller om den är fiktiv.”

Anders, Du har utsetts till den främste photoshoppare av worth1000.com, världens största webbsida för Photoshopstävlingar. Och Dina fantastiska bilder har förekommit i tidningar, böcker och tv-program över hela världen. Jag antar att du även är en skicklig fotograf.

”Jag kan inte påstå att jag är någon särskild bra fotograf, dock har jag ambitionen att lära mig mera om fotografi för att bli en bättre bildbehandlare. Egentligen är jag utbildad civilingenjör i teknik, fysik och elektroteknik, men jag upptäckte snabbt att Photoshop är betydligt mer stimulerande än både komplex analys och analytisk mekanik. Jag lägger fokus på att inspirera andra att använda sin kreativitet i bildbehandling som tidsfördriv på samma sätt man löser korsord eller sudoku. Därför tillbringar jag numera min tid åt att skriva artiklar, spela in webb-TV och föreläsa om bildbehandling. Då och då gör jag även kommersiella bilduppdrag, emellertid trivs jag bäst när jag får hålla på med kreativ bildbehandling för eget nöjes skull.”

Aquarius - "Fishy" - Design: Anders Jensen

Varifrån får du drivkraften och Din inspiration?

Min passion är Photoshop och jag hämtar inspiration genom att studera andra skickliga photoshoppare och se vad de har åstadkommit. Min inre drivkraft får jag genom min tävlingsinstinkt – jag deltar i dagliga tävlingar och sporras av att ständigt höja ribban för att bli bättre inom bildbehandling. Redan som barn var jag intresserad av teckning och bilder. Jag satt ofta och klippte ut bilder på kändisar ur min mammas veckotidningar – karaktärer som jag sedan klistrade in i olika montage. Än idag anser jag att min mest lyckade ”head swap” var när jag klistrade Patrick Duffys avklippta huvud på Inga Gills kropp, efter att omsorgsfullt rivit källbilder ur en Allers från 80-talets första hälft. Ett absurt sätt för att få folk att dra på smilbanden. Förmodligen var också den tekniken som gav mig näring till mitt stora intresse för bildmanipulering. Från början var min önskan var att bli tecknare men insåg ganska snart att min talang inte räckte till för att lyckas bli proffs. Photoshop är för mig ett sätt att kringgå problemet när man inte lyckas rita av det man ser inom sig.”

"Water Train" - Design: Anders Jensen

QbiCom tackar Anders för inspirationen och beskrivningen av den personliga skaparlusten som alla kan få uppleva i Photoshopvärlden. Photoshop Elements är det lämpliga första verktyget och QbiCom har Photoshop filer som underlättar de första försöken. Välkomna att prova själva!

Skapa egna Inbjudningskort: http://www.qbicom.se med hjälp av QbiComs Råd och Tips.
Fler exempel av Anders Jensens underbara bilder kan du hitta i www.norritdesign.se
Om Du känner dig manad att börja med en ny hobby besök gärna Anders Jensens egen hemsida www.kreativretusch.se för mer inspiration.
Mer om Moderskeppet och deras lättillgängliga video kurser i Photoshop Elements kan Du läsa på: http://bildbehandla.se/
Nytt inlägg: ”Jorden runt på räls” - en vintersaga skriven med inspiration av Anders bilder.

 

Publicerat i Råd & Tips - Bildhantering | Etiketter , , , | Lämna en kommentar
Line

Redigera med gratisprogram

Gratisprogram för redigering av text och typsnitt

För Dig som inte har tillgång till Microsofts ordbehandlingsprogram Word finns ett motsvarande gratisprogram att hämta på http://sv.openoffice.org/get/

Om Du vill ha fler typsnitt kan Du hitta många fina sådana på http://www.dafont.com/

Gratisprogram för redigering av bilder

Om Du inte vill satsa omkring 1000 kronor på Photoshop Elements och kan nöja Dig med lite mindre redigeringsmöjligheter finns ett gratis bildredigeringsprogram att hämta på webben, Paint.NET

Tillsammans med en fri nedladdningsbar PSD plugin går det numera att öppna Photoshopfiler (psd format) som ligger i flera lager samt att redigera i dessa. Paint.NET är lätt att förstå och arbeta med och PSD Plugin hanterar såväl lager som masker och bilder lagrade i RAW format. Du kan öppna och arbeta med filerna men alla redigeringsfunktioner som finns i Photoshop Elements stöds inte.

Via nedanstående länk kan Du ladda ner Din gratisversion av Paint.NET

http://www.dotpdn.com/downloads/pdn.html

Nedanstående länk ger Dig svensk text gratis till Paint.Net. Observera att Du måste ha installerat den engelska programvaran på Din dator innan Du laddar ner den svenska texten.

http://www.masterdata.dyndns.org/downloads/paintdotnet.asp?lang=sv

Följande länk ger Dig PSD plugin till Paint.NET

http://psdplugin.codeplex.com/

För att installera Din PSD plugin måste Du först högerklicka på Paint.NET skrivbordsikon och välja ”Egenskaper”. I dialogrutan för egenskaper väljer du fliken ”Genväg” och klickar på knappen ”Öppna filens mapp”. I fönstret som kommer upp dubbelklickar Du på mappen ”FileTypes” och drar över den nedladdade pluginfilen som heter PhotoShop.dll

När du öppnar en psd fil i Paint.NET med PSD plugin så visas de olika lager som den uppladdade bilden har. Vill Du byta ut texten måste Du först ta bort bocken i textlagerrutan samt lägga till ett eget nytt lager och skriva Din text där samt välja vilket typsnitt Du vill ha. Förutom de typsnitt som finns i Paint.NET kan Du komplettera med något från http://www.dafont.com/

Läs gärna mer om Paint.NET på den officiella bloggen http://blog.getpaint.net/

Andra blogginlägg såsom:  Pappersval … eller om Utskrifter… kan även vara intressant läsning när Du skapar egna dokument.
Publicerat i Råd & Tips - Bildhantering, Råd & Tips - Text och typsnitt | Etiketter , , , | Lämna en kommentar
Line

Vad är väl en bal på slottet?

Den var en kväll då Jennie satt vid sitt fönster och suckade djupt. Nu hade hon äntligen lyckats skapa sin drömklänning. Den stod och glänste i mörkret i väntan på att bli bjuden till dans. Men inbjudningskortet till en bal på slottet lyste med sin frånvaro. Askungen hade minsann fått hjälp av sina vänner – mössen och fåglarna – för att färdigställa hennes första balklänning. Och när hennes elaka halvsystrar avundsjukt rev sönder klänningen kom den goda fen till hennes undsättning. Med sin trollstav – simsalabim – hade hon på minuten trollat fram världens vackraste balklänning till Askungen. Jennie däremot hade fått sy sin klänning alldeles själv. I kökslampans sken hade hon suttit i över ett hundra timmar och sytt för hand alla delar en 1700-tals klänning tillmäter; En särk med pocher (”korgar” vid höfterna), korsett, underkjol och därtill kommer överklänning i brokadtyg med invävda ”guldtrådar”. Jennie hade även lyckats klä ett par skor för att matcha klänningen.

Det hela hade börjat med att hon hade sett Pirates of the Caribbean där hjältinnan i filmen – Elisabeth – hade fått en vacker klänning av sin rike far. Han hade beställt den i Frankrike. Välinsnörd i sin korsett hade hjältinnan sedan svimmat i värmen och drattat ner i vattnet. Räddad i sista stund av självaste Kapten Sparrow. ”Åh, så romantiskt” hade Jennie tyckt. Sällan en gentleman räddar en dam i nödens stund nu för tiden. ”Jag önskar jag kunde ha levt under 1700-talet. Livet var så mycket enklare då. Det fanns inga krångliga elektriska apparater eller datorer”. Filosoferade Jennie.

Trots allt är det väl ändå tur att vi idag har internetuppkoppling och kunna fynda på Tradera. För det var just där som Jennie hittade sitt första fynd. En gräddbakelse till klänning – en sådan ”bara-måste -ha” och vips, som på ett trollslag, var hon den lyckliga ägarinnan till den. Enda kruxet var att den behövde en korsett som man skulle ha ovanpå. Jennie som är väldigt intresserad av historia och sömnad – satte genast igång och började sy – inte bara en utan flera korsetter – tills hon var nöjd med resultatet.

”Varför går du inte med i den kulturhistoriska föreningen Westgiöta Gustavianer?” var det någon som tipsade Jennie. ”Vad är det?” hade hon frågat och svaret lät inte vänta. Medlemmarna är alltid angelägna att rekrytera fler kulturintresserade personer. Verksamheten grundades 1998 och är helt ideell samt opolitisk till sin karaktär. Aktiva medlemmar som idag är ca 45 stycken till antalet träffas ett antal gånger på våren i Regementets lokal för att där förbereda sig inför olika evenemang. Det kan handla om att skjuta salut vid Skansens Krona eller åka iväg till en festplats. Till exempel när de åkte till Wismar i Tyskland för att där vara med i på ”Schwedenfest”.

Jennie i sin Guldklänning på en 1700-tals bal hos Råda Säteri

Jennie är numera balmamsell i föreningen. Men för att vara med i de olika aktiviteterna handlar det om en slags livsstil. En balansgång med ena foten i 1700-talet och den andra i nutid. Jennie är energi- och miljöingenjör på dagarna och när hon kommer hem kopplar hon in sin högra hjärnhalva och sätter igång med att sy nya kläder. Det fordrar en stor lägenhet med massor av garderober. Man ska nämligen ha olika uppsättningar av kostymer beroende på vilken roll man ska spela. Och de omfångsrika dräkterna tar stor plats. Förutom dem ska man ju även ha utrymme för alla accessoarer såsom handskar och parasoller och hattar och fjädrar och skor och handväskor och peruker och underkläder – ja, listan kan göras lång – för att inte tala om alla tyger man samlar på sig under resans gång.

Som ”soldathustru” ska man äga en enklare allmogedräkt. En sådan hade Jennie på sig förra året när hon tillsammans med Westgiöta Gustavianer hade 1700-talsaktiviteter vid Ostindiefararen. Ibland är man ”borgarinna” och ska iväg på en picknick i det gröna. Då är kjolen något kortare och överklänningen kan vara en kortare form av polonaise. Klänningen sys med fördel upp i det under 1700-talet så populära tyget kattun, dvs bomull med tryck. Var kan man hitta sådant tyg?

Reproduction fabrics – en amerikansk webbsida som erbjuder rekonstruerade tidsenliga textilier. Där handlar Jennie sina tyger numera. (Svensk sida: Duran textiles.)

Marie Antoinette var på sin tid en trendsättare. Ingen tillfällighet att Elisabeths pappa i Pirates of the Caribbean” hade fått dotterns klänning eftersänt från Frankrike.  Marie Antoinette hade beordrat sin kostymmakare att sy upp en så kallad Chemise (skjorta på franska). Franska hovet hade lyft på ögonbrynen när de såg sin drottning iförd en skir och ganska genomskinlig klänning över sin korsett. Den påminde dem om en nattdräkt. ”Quelle honte, notre reine est pratiquement nue” hade man utropat förskräckt efter Marie Antoinette men hon hade avspisat kommentarerna med en knyck på nacken.

För ett par veckor sedan befann sig föreningen Westgiöta Gustavianer på St Barthélemy i Västindien och eftersom deras vanliga allmogekläder som de normalt har på sig i Sverige är för varma för klimatet på ön – hade Jennie och de andra medlemmarna på några dagar innan resan sytt var sin resegarderob. Jennie skapade en Chemise i linnetyg till sig själv. Liknande en sådan klänning som Marie Antoinette hade orsakat stor skandal med i det franska hovet.

Jennie tycker mycket om att dansa och visa upp sina kreationer och få se andras dräkter. Någon eller några gånger om året träffas medlemmarna och går på bal någonstans i Sverige – på herrgårdar och herresäten. Det gäller att ha övat in alla danssteg innan dess. Senaste balen stod på Råda Säteri vid Mölnlycke. Martina von Schwerins hem en gång i tiden, tillika enda stället i Västra Götaland som erbjuder sina gäster genuin miljö. Att dansa med militärkläder i ylletyg och tunga klänningar som är sydda lager på lager är ganska svettigt. En solfjäder som svalkar kommer väl till pass. Men en solfjäder man köper lättvindigt på sin semesterresa i Spanien duger inte. Jennie hittade sin sköna solfjäder på E-bay. Visserligen från 1850-talet men den duger tills hon har hittat en mer passande.  På den tiden handmålades solfjädrarna vilka tillverkades av styvt papper eller stärkt silke. Solfjäder var inte bara svalkande – man kunde även symboliskt kommunicera förtroligt med varandra med hjälp av gester.

Förslag på ett Inbjudningskort

 

Fler förslag på Inbjudningskort av varierande teman hittar Du i vår webbshop:

http://www.s.qbicom.se/webshop/index.php?page=webshop&action=visa&menu=55

QbiCom vill tacka Jennie Rodin som har ställt upp på intervjun till detta inlägg.Mer om den kulturhistoriska föreningen Westgiöta Gustavianer kan läsas på deras hemsida:

http://www.gustavianer.com/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

Om Martina von Schwerin kan du läsa i inlägget: ”Råda Säteri & Gästgifveri – i en miljö med anor från 1700-talet”
Publicerat i Event, Historia, Maskerad | Etiketter , , , | 2 kommentarer
Line

”Ser du stjärnan i det blå…”

 

… ”allt du önskar kan du få” … smekande toner från flygeln i hörnet sveper in dig i julstämning. Man kan nästan höra Benjamin Syrsa med sin topphatt i knäet sjunga som han brukar göra på självaste julafton. Allt man kan önska sig finns på Julbordet. Läckra upplägg flirtar och lockar med allt vad man förväntar sig ett traditionellt julbord ska erbjuda. Varje rätt har en kort deklaration på en handskriven etikett som en liten vägledning vad man är på väg att lägga upp på sin tallrik. Personalen har ställt borden i U-form. Bordet längs med fönstren bjuder på en del av havets läckerheter i form av olika sorters sillinlägg, fiskpaté, rökt och gravad lax med tillbehör typ kokt potatis, såser och ägghalvor med räkor på. På en av etiketterna står det ”Escabeche” – en fräck uppstickare mitt uppe bland typiska svenska rätter. Det internationella köket har sett till att subtilt introducera gästerna för en karakteristiskt medelhavs rätt. Kockarnas egen tolkning av pocherad friterad fisk ligger bland de för oss igenkännande fiskrätter.

Kökspersonalen har kärleksfullt med stort omsorg komponerat alla inlägg, såser och senapssorter med varierande ingredienser som pepparrot och speciella exotiska kryddor.  Även en touch av rostad vitlök och dragon har tillkommit i ett av sillinläggen. Allt är hemmagjort. Från ”Lenas” hembakade mörka vörtbröd som du hittar bland ostarna – till pepparkakorna vid fruktkorgen.

Bordet som är ställt nedanför porträttet på Freddie Mercury bjuder på delikatesser såsom kokt och svartrökt skinka, rostbiff, skivor av hjort, kalvsylta med rödbetor samt olika korvar.  Jag möter Freddies blick. Tänk att denna färgsprakande tavla har målats av LEG på en takterrass i Barcelona (Acotea på spanska) med en vy över takåsarna i konstnärskvarteret El Borne – hänger numera här i huset. Freddie Mercury var en stor stjärna och han fick sin högsta dröm att gå i uppfyllelse. Att få sjunga opera. Hand i hand med Montserrat Caballé sjöng de duett i sången ”BARCELONA”. Inspirerad av smakprov från medelhavet får man nästan lust att be pianisten spela låten för oss.  Men ikväll är musikstyckena väl utvalda med julmotiv som gäller – inget annat.

Det gäller att inte fylla tallriken till bredden utan plocka favoriterna och njuta i lugn och ro. Varmrätterna kan vänta och vi sätter oss till bords.

Julgranen dekorerad med julgranskulor i guld indikerar vi har kommit till Guldsalen. Där har borden klätts med vita linnedukar och mörkröda servetter. Hyacinterna på borden doftar i kapp med matens olika arom. Varje bord formar en mindre ö med slutna sällskap. Bord för två för det gifta paret som smakar på årets första julbord. Större sällskap har fått ett antal bord sammansatta och familjerna sitter nu och skålar tillsammans. Samtalen kring maten flödar fritt. I bakgrunden hörs pianomusiken.

Mätt och belåten efter att ha smakat på köttbullar, prinskorvar, grillade revben, Janssons frestelse och andra frestelser – frågar man sig ”hur ska jag nu orka med efterrätten?” Ovanpå den vita flygeln väntar alla de godsaker som är obligatoriska på ett svenskt julbord. Ris à la Malta, äggost med vinröda björnbär, fruktsallad, kladdkaka med vispgrädde, choklad med puffar, dessertostar på pepparkaka och numera även vanligt förekommande valnötter, dadlar och torkade fikon. ”Turrón!! Vad är det?” utropar en överraskad dam och pekar på ett fat mjuka chokladmoln innehållande en nöttig massa.

I vanliga fall är hård Turrón gjord av honung, socker och äggvita med rostade mandlar eller andra nötter överdragen med en tunn hinna oblat. Oftast säljs Turrón de Alicante i rektangulära tabletter hårda som sten och inpackade i små trälådor. För att bryta loss tuggvänliga bitar krävs ibland ett hårdhänt hamrande. Andra sorters Turrón med traditionella smaker såsom choklad, nougat, mandelmassa förekommer även allt efter tycke och smak. Kan tänka mig att de spansktalande kockarna i köket har försvenskat en läckerbit – ofta konsumerad som en traditionell julefterrätt i både Spanien och Italien. Det var ju inte så länge sedan folk undrade vad spanska churros med varm choklad vad för något när de varma våfflorna pudrade med strösocker introducerades under Kulturkalaset för ett antal år sedan. Kommer Turrón också att vinna svenska folkets hjärta må tro?

Om den värmande och kryddiga glöggen med hela mandlar och söta russin var en aperitif innan man smorde kråset – vad sägs om en degistif för att smälta måltiden med.  En liten hutt smaksatt och kryddad med nejlika, apelsin, ingefära och kanel samt ytterligare en hemlig ingrediens kan göra susen. Alternativt runda av maten med lite plockgodis. Flera glasskålar står ovanpå spishyllan och påkallar ens uppmärksamhet. Mintpärlor, punschpraliner, tomtar av rosa skum, sidenkuddar, små polkagrisar, knäck och ischoklad får mig att tänka på Tant Gretas Karamellaffär på 60-talet. Miniatyrförpackningar av Toblerone finns även bland plockgodiset. En bit slinker snabbt ner i handväskan - en munsbit att ha i munnen på vägen hem tänker jag och småler förnöjt.

Kommer ut i vinterkylan, varm inombords och känner mig inspirerad att dela med mig av min upplevelse. ”… Ödets fé kan vackra gåvor ge, åt alla dem som tro på himlens stjärnor…”

(Vid flygeln: Viktor Stener)

Blev Du inspirerad att bjuda in nära och kära till eget eller kanske en restaurangs julbord kan Du hitta fina inbjudningskort på http://qbicom.se/cliplibrary.aspx som Du enkelt laddar hem till Din dator och anpassar efter egna önskemål.
***

 

Publicerat i Event, Helger | Etiketter , , , | 4 kommentarer
Line

Traditionellt julpyssel i modern tappning

I retro-tänkandets tider har QbiCom tagit fram en modern tolkning av en kär och gammal tradition. Förr var det vanligt man gjorde egna smällkarameller och andra handgjorda julgransdekorer. Vi erbjuder pysselkort som du själv kan skriva ut i så många exemplar Du vill och skicka eller ge till nära och kära. Använd gärna lite styvare A4 papper, 120-200 gr som finns att köpa i handeln.  Mottagaren av kortet kan sedan följa instruktionerna och skapa en egen julgransdekor. En liten ask med ansikte och kropp i vilken man kan lägga sötsaker, russin eller nötter.

Börja med att printa ut dokumentet.

Innan du klipper ut figurerna – måla detaljer med glitter glue färg som du köper hos Panduro. Använd fantasin. Även påklistrade paljetter kan vara effektfullt. Här ser du hur vi målar vissa detaljer på Karamell-Kossan med brun glitterfärg.

När färgen har torkat – kan du börja klippa ut de olika delarna till figuren. Den här bilden visar hur vi klipper ut bitarna till Klapp-Tomten.

Sedan klistrar du ihop delarna – enligt anvisningarna – och formar kropparna till små askar.

Tomteluva medföljer till Karamell-Kossan, Gotte-Gojan och Klapp-Tomten. Den klistras på deras huvuden. Änglarna har glorior. För att hänga upp figurerna i julgranen – klistra fast handtagen.

Följande figurer finns tillgängliga:

Klapp-Tomten

Polka-Grisen

Karamell-Kossan

Knäck-Ängeln

Mandel-Ängeln

För Dig som tycker att detta skulle vara kul att pyssla med inför jul,
kan Du få tag på korten här:
http://qbicom.se/cliplibrary.aspx

Du kan läsa om hur du gör för att skriva ut Julkortet under inlägget: ”Utskrifter”

Publicerat i Helger, Råd & Tips - Pyssel | Lämna en kommentar
Line

En kulinarisk och historisk upplevelse …

Produkter från Spanien och Italien

I fullmånens ljus vandrar vi i samlad grupp och följer tätt efter Carina Sundqvists långa svepande kjol. Med sin tända lykta visar hon oss vägen till Kronhusbodarna. En grupp från Mölnlycke Health Care har precis avnjutit plockmat såsom olika sorter ost, marinerade oliver med bitar av soltorkade tomater, lufttorkad skinka, pikanta salamier ackompanjerade med salta kex – en rad varierande delikatesser importerade direkt från Spanien och Italien väcker liv i våra smaklökar. Nu är det dags för en historisk promenad genom Göteborgs ödsliga bakgator denna stjärnklara kväll. Vi har lämnat Swedish Tastes gemytliga butik bakom oss där värdinnorna tidigare välkomnat gästerna när de anlände. Borden med de rödrutiga dukarna påminde oss om en italiensk familjerestaurang i kombination butik där olika sorters produkter finns till försäljning.

Förrätt intas i butiken hos Swedish Taste

Välkomstdrinken vi fick innan maten – ett glas uppfriskande Champagne, en Blanc de Blancs av Chardonnaydruvan – känns inte längre i benen och lågmälda ställer vi oss i en halv cirkel runt Carina för att lättare kunna höra vad hon säger. I gruppen finns representanter från våra nordiska länder och en av deltagarna har bett henne ta rundvandringen på engelska.

Historisk rundtur på stan

Med sprudlande berättarglädje får Carina oss att förflytta oss i tiden. Året är 1621. I våra sinnen kan vi höra röster från folket från en svunnen tid stå på torget och hästars hovar smattra på kullerstenarna när de drar tunglastade vagnar efter sig. Carina kan sin historia och hon berättar om varje byggnads funktion och vad som föregick bakom varje fasad. ”Och staden brann ner till grunden …” säger hon och tar fram en karta för att visa hur Göteborg såg ut på den tiden. Vandringen fortsätter till Domkyrkan.

Konceptet ”The Walking Dinner” är ett annorlunda sätt att upptäcka sin egen stad och kombinera med vad särskilda restauranger i Göteborg har att erbjuda. Liknande koncept finns även i Stockholm, London och Amsterdam, Ikväll står Swedish Taste som värd för den kulinariska upplevelsen. Gästerna avnjuter en trerätters middag. Förrätten serveras i butiken innan rundturen. Efter en timmes historia återgår man till restaurangen för där avsluta gästabudet med huvudrätt och efterrätt. Man kombinerar helt enkelt god och spännande mat med en historisk rundvandring av en beläst guide.

Carina Sundqvist är byggnadsantikvarie på Inspirationsbyrån – med brinnande intresse för historia och har erbjudit Walking Dinner i 1,5 år

http://inspirationsbyran.se/

http://walkingdinner.se/

Swedish Taste Årets Krögare 2010 – med motiveringen – restaurangen kommer gästerna till godo i form av nya innovativa mat- och dryckesupplevelser. Nobelmiddagen 2003 och 2004.

http://swedishtaste.se/

Publicerat i Event, Historia, Story | Etiketter , , , , | 1 kommentar
Line

ETT – ”Afternoon Tea” på engelskt manér …

Den creme färgade fastigheten, första huset på Avenyn med banderollen ETT vid entrén – färdigställes år 1883 och var på sin tid ett hemligt tillhåll för gräddan i Göteborg. Flera kända konstnärer och redarbaroner har bott i huset där de frotterade sig med kändisar, friherrar och andra festprissar.

Sedan 1917 har fastigheten varit i ett hus i sjöfartens tjänst – då den ägts av Sveriges Redareföreningen och här har många viktiga principbeslut fattats som gällt den svenska handelssjöfartens framtid. Innanför dess fasad har man även skött beredskapsplanering och lejdtrafik under andra världskriget. Emellertid har Redarföreningen inte varit delaktiga i huset sen slutet av 80 talet.

Under ny ledning har ETT-Mat Vin Möten öppnat upp huset för allmänheten för olika tillställningar såsom bröllop och annorlunda events. Inom kort kommer även det traditionella julbordet att dukas upp mitt emot porträttet på Freddie Mercury (målad av LEG) som hänger i en av salarna i huset.

Vid flygeln: David Löfberg

Den utsökta atmosfären i husets gemak med smak av flärd leder tankarna till Audrey Hepburn i filmen ”Breakfast at Tiffany´s” där filmstjärnan träder in på scen i sin eleganta lilla svarta med tillhörande pärlhalsband. Vintage är så inne och många vill gärna klä upp sig och för en kort stund stänga ute vardagens stress.

Till tonerna av evergreens och gamla schlagers, till exempel ”Tea for Two” på flygeln hänvisas Du till husets vackra Guldsal. Lördagar och söndagar kan man där avnjuta en stunds avkoppling – en klassisk Afternoon Tea, på engelskt manér – med nära och kära.

Vilken tesort får det lov att vara? Frågar den unga servitrisen ett äldre par som sitter och funderar med menyn i handen. Sorlet är dämpad och man hör klirret av skedar som slår mot tefaten. På ett sofistikerat men på samma gång enkelt sätt kan man för några timmar utbyta information med sina vänner man inte sett på ett tag. Rakryggade sitter gästerna vid sina bord och njuter av dofterna av nybryggt te och nygräddade scones. På våningsfatet som ställs fram på Ditt bord bjuds det på olika snittar, sandwich med lax och pepparrot samt sötsaker och mumsiga minibakverk som smälter i munnen. På fatet ligger även olika tillbehör, såsom hemlagad marmelad, sötsyrlig björnbärssylt, mild färskost och grädde som Du breder på de varma sconesen. Ett ungt par vid bordet bredvid har just beställt in var sitt glas champagne från Pol Roger. De kanske vill fira sin förlovningsdag och önskar sätta guldkant dagen till äran med lite bubbel.

Restaurangen ETT ligger vid Kungsportsavenyn 1 i Göteborg.

http://www.profilrestauranger.se/ett/
Kommande inlägg: ”Ser Du stjärnan i det blå …” (om Julbord)
Publicerat i Event, Födelsedagskalas, Helger, Historia, Story | Etiketter , , , | 10 kommentarer