Sekelskiftesdagarna på Marstrand som för hundra år sedan …

Planering inför stundande Kungabesök

Marstrand blandar och ger två sekler under en helg

19-21 augusti 2011

Kung Oscar II anländer denna gång med ångaren Bohuslän från Göteborg och med sig har han över 200 gäster. ”Kära vänner – mina ärade Marstrandsbon …” inleder han sitt tal innan han stiger i land – tät följd av hans adjutant Victor Ancarcrona.  Oscar minns med fröjd sitt första ögonblick med Marstrand då han som tonåring kom dit en varm augustidag.  Han hade snart märkt kvinnors beundrande blickar följa honom vart han än gick och han hade tidigt fått efara kvinnors åtrå för män i uniform. Lite fåfängt kan tyckas men han hade känt sig stilig och vuxen i sin kadettuniform.  Oscar fick mersmak och återvände till Marstrand varje sommar för att återuppleva friheten från alla ansvarsband långt bort från offentlighetens ögon. Under skenet av kristallkronorna i Societetshuset kunde han frigjort dansa en virvlande vals med en skönhet i sina armar. Champagnen flödade fritt och cigarröken låg som en tung dimridå över salen. Förlösande skratt vid borden och kvinnornas kryddliga parfymer var berusande – en kyss eller två bakom en utvecklad solfjäder – en flirt som kunde sluta i någons lavendeldoftande bädd.

Kung Oscar II hälsar på Marstrandsbona

”Länge leve vår kung” skallar skaran av människor vid hamnen.  En ypperlig lunch stundar vid Societetshusets terrass men innan Oscar smörjer kråset hinner han skaka hand med ett antal personligheter.  Vem ska få äran att sitta till bords med kungen? Kvinnorna trängs kring honom och tävlar om hans gunst. Kungen är inte längre en blyg yngling utan en erfaren man med skägg som numera kan välja och vraka bland alla kvinnor i sidenkjolar och mamelucker. Otaliga korsetter han har knutit upp under sina många besök på ön. Kungsflundrorna har tålmodigt väntat på sin kung och gjort sig vackra för hans skull. Modisterna hade jobbat flitigt in i det sista för att få alla de beställda huvudbonader färdiga i tid – enorma hattar var ett måste för att kunna sticka ut och få kungen att lägga märke till bärarinnan.

Kung Oscar besöker Marstrand

Kung Oscar II bjuder sina gäster på en biltur

 

Oscar väljer snabbt ett antal skönheter som får åka med i hans väntade Buick. Sophie Elkan kommer skyndsamt och insmickrande emot honom varefter han hövligt kysser hennes hand. Besviket ser hon hur kungen väljer att bjuda med Selma Lagerlöf på lunch – inte henne. Återigen får Sophie träda tillbaka för sin kära väninna. Kungen har gjort sitt val i rädsla för Madame Lagerlöfs vassa stålpenna som träget skriver samhällskritiska böcker. Oscar önskar inte hamna i en bok som skildrar hans vilda leverne på Marstrand. Minuterna innan hade han sett skymten av författarinnan Ann Rosman och bett sin adjutant att förse henne med en ansenlig summa pengar för att få henne att utelämna honom i sina berättelser.  Ann Rosman hade genast rivit sönder checken i tusen bitar. ”Ingen kan sätta munkavel på mig, jag kan min historia” sade hon bestämt varpå hon genast hade tagit sin son vid hand och gått med raska steg därifrån. Kungen stod länge kvar vid bilen och försökte se om pojken liknade honom tills någon annan påkallade hans uppmärksamhet och fick honom på andra tankar.

Initiativtagare till Sekelskiftesdagarna – Bo Wallmander
Projektledare – Carina Falk
Oscar II spelas av Anders Arnell
Fotograf – Angie Hamnert

Fortsättning följer och då kommer vi att vittna samtalet mellan Sophie Elkan och Selma Lagerlöf i trädgården bakom Bergs Konditori.

Tidigare inlägg om Sekelskiftesdagar: ”Marstrand vrider 100 år tillbaka i tiden”

Det här inlägget postades i Event, Historia, Maskerad, Story. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>