Personliga Bröllopskort – stil, tema, färg

 

Idag finns otaliga möjligheter att skapa personliga bröllopskort som matchar allt från klädsel till blomman på bordet. Endast du själv sätter gränser för din kreativitet och det finns inga egentliga regler för vad som rätt eller fel – det är endast din personliga smak och vad som du själv tycker blir finast för att sätta ihop ett drömbröllop med er personliga touch. För att hålla sig inom bröllopets budget föredrar många att göra sina kort själv och välja bland olika färdiga bakgrunder och dekorationer. Låt dig i så fall inspireras av andras bröllop – exempelvis era vänners och/eller bläddra igenom bröllopstidningar, gå in på bloggar på nätet för inspiration.

Amerikanska filmer med scener av överdådiga bröllop har fått unga flickor att önska sig en gräddbakelse liknande brudklänning i Hollywood glam och stass. Även retro tänket à la 50-tal eller 60-tal är på tapeten. Eller varför inte gifta sig i 1700-tals dräkter vilket även är ett tema som har blivit allt populärare. Även en svensk sommar – bröllop i skärgården i sjömansstil i all sin enkelhet eller en typiskt Midsommarafton med blomsterkransar kan vara lockande teman som många par väljer. Valet är ditt!
Vanligen börjar man med ett färgtema, det vill säga man väljer ut några färger för att harmonisera exempelvis dukningen och dekorationen på middagsbordet. Färgtemat kan även gå igen vid festprogram, placeringskort, vigselprogram och tackkort, tärnas klädsel, brudbuketten och brudgummens samt bestmans corsage. Läs gärna vårt blogginlägg som handlar om bröllopsblommor.

 

Inbjudningskorten är till för att annonsera om att er vigsel äger rum tid, datum och plats. Korten bör skickas iväg så snart som möjligt, senast 2-3 månader innan bröllopet. Med Inbjudningskortet sätter ni rätt stämning redan från början, val av tema, klädkod etc. Be gästerna reservera datumet och be dem även om ett svar genom att skriva o.s.a. (om svar anhålles) eller motsvarande på internationellt manér – r.s.v.p. vilket är en fransk förkortning för répondez síl vous plait. Vanligtvis förväntas den inbjudne svara på samma sätt som inbjudan gjorts och viktigast är att svara före det datum som angivits på Inbjudningskortet. Att låta motivet från Inbjudningskortet gå igen på alla trycksaker och använda sig att ett färgtema, ger ett elegant och professionellt intryck.

Med ett Svarskort ni eventuellt lägger med i inbjudningskortet kommer ni med all sannolikhet att få in era svar snabbare. I vilket fall som helst kommer ni förmodligen behöva ringa runt och påminna folk när det gått några veckor och ni fortfarande inte erhållet ett svar. Och Du som har erhållit en inbjudan bör svara i god tid för att ge paret goda  tidsmarginaler för att brudparet ska kunna beräkna matkostnader och planera bordsplaceringen.

 

En bra början när man planerar sitt bröllop är att välja vilken typ av ceremoni man vill ha – kyrklig eller borgerlig. En del väljer även att gifta sig i den egna bostaden eller i sitt hus, eller i trädgården och ber då i så fall en vigselförrättare komma hem tillsammans med gästerna. Gå gärna in i vårt blogginlägg ”Att tänka på inför giftermålet” för mer information.

 

Ett Vigselprogram från kyrkan kan vara ett trevligt minne för gästerna att ta med sig hem och det brukar – förutom plats, tidpunkt och datum för vigseln – samt information i vilken ordning de olika delarna i ceremonin kommer att ske. Ett Vigselprogram brukar innehålla följande inslag:

-          Inledningsmusik, bröllopsmarsch
-          Psalmer som ska sjungas
-          Bibelläsning
-          Tillkännagivandet
-          Förbön
-          Herrens bön
-          Avslutningsmusik
-          Namn på vigselförrättare, solist och organist
-          Namn på tärnans och marskalkens

Man kan ha flera sidor i Vigselprogrammet där man till exempel skriver upp texten till de olika psalmerna så att gästerna kan sjunga med och känna sig delaktiga. Väljer du kyrkligt bröllop är det nästan alltid obligatoriskt med två psalmer, eller fler om så önskas. Psalmerna väljs traditionsenligt eller årstidsanpassade – enligt ens eget tycke och smak. Man kan även byta ut en psalm mot exempelvis gospel, lovsång, eller annan andlig sång. Er präst hjälper er säkert med val på passande psalmer och en del präster kan kräva att minst en av psalmerna ska vara ett en vigselpsalm. Emellertid varierar kraven från kyrka till kyrka och era egna önskemål ska ha stor betydelse.

 

Ett bra utformat Festprogram hjälper både dig och dina gäster med dess informativa och roande innehåll. Det är vanligt att brudparet gör festprogrammen själva och de lösa bladen fästs i så fall ihop med ett fint band. Festprogrammet är till stor hjälp för toastmastern, en vägledning för gästerna vad som komma skall och det ger dessutom upphov till ett trevligt samtalsämne under middagen.

Förslag på vad ett Festprogram kan innehålla:

-          Välkomsttext
-          Bordsplacering med namn på gästerna med eller utan presentation
-          Meny
-          Allsånger, snapsvisor med texter så att alla kan sjunga med
-          Vett och etikett – Ordningsregler som gäller under middagen
-          Citat, ordspråk, visdomsord angående kärlek, äktenskap, relationer
-          Romantiska dikter
-          Roliga historier, skämt
-          Bilder på brudparet
-          Namn på Toastmaster/Värdpar
-          Tacktext

 

Om man vill kan man presentera den frestande menyn på ett eget särskilt kort alternativ folder – Meny – för sig, vilket då talar om för gästerna vad de kommer att serveras.

 

Förslag på innehåll i Menyn:

-          Förrätt
-          Vin till förrätten
-          Varmrätt
-          Vin till varmrätten
-          Dessert
-          Dryck till desserten
-          Kaffe med avec
-          Bröllopstårta

När man är klar med dukningen sätter man pricken över i:et med att lägga ut ett Placeringskort vid varje kuvert. Dels förgyller korten dukningen, dels anvisar de var gästerna ska sitta. Du kan välja med att beställa blanka (oskrivna) Placeringskort som ni själva skriver namnen för hand på eller för att spara tid väljer att ha namnen på gästerna färdigtryckta. Placeringskorten ska helst matcha dekoren på bordet. För enkelhetens skull väljer du förstås samma färgtema genomgående, som vi nämnde här ovan. Traditionella Placeringskort kan även bytas ut mot platta, slipade stenar där du kan skriva gästens namn på och lägga snyggt mellan glas och tallrik. Alternativt vackra snäckor – tillräckligt stora för att namnet ska få plats. Använd en bra vattenfast penna när du skriver namnen på snäckorna och/eller stenarna.

Ofta innehåller ett Tackkort en bild på brudparet och det skickas ut några veckor efter vigseln för att tacka för de fina gåvor man fått. Texten trycks på kortets vänstra sida och på den högra insidan finns plats för ett foto. Limma inte fast fotot – utan fäst det med fotostickers eller med fotohörn, en mer skonsamt hantering av fotografiet. Gläd dina vänner och bekanta med en personlig hälsning skriven för hand. Man kan spara på portot genom att exempelvis dela ut korten personligen till de närmaste man umgås med. Resten av tackkorten som ska till långväga gäster skickas givetvis med posten.

Texten man väljer att skriva är högst personligt och varierar väldigt mycket, men det viktigaste är att ni uttrycker er hjärtliga tack för all uppvaktning och omtanke som vederbörande visade i samband med ert bröllop. Tacka för bröllopspresenterna och övriga gåvor, vad ni avser inhandla för presentkorten ni fick etc.

Romantik och kärlek förknippar man oftast med kulörerna rött och rosa vilka många oftast väljer genomgående på klädsel, dekor, bröllopskort, rekvisita. Önskar man ha  tvåfärgat till sina kort och dekor då kan det vara en god ide att välja två närliggande kulörer som bryter av varandra. Du kan exempelvis ha ett rött hjärta som symbol på bröllopskorten och foldrar mot en bakgrund i guld. Ljusa pastellfärger passar bra om våren och på sommaren kan man välja varmare och glada färger. Väljer man att gifta sig på hösten då kanske man istället väljer färger som går mer åt rostbrunt, tegelrött och off white. Om bröllopet sker på vintern då väljer man förmodligen kalla färger såsom blått, lila, vitt.

När man har bestämt sig för vilken färgtema man vill ha så ska samma tema gå igen som en ”röd tråd” vid följande:

-          Inbjudningskort, Svarskort och kuvert
-          Festprogram, Meny, Placeringskort, Vigselprogram
-          Tygpåsar med konfetti eller ris
-          Brudbukett, tärnbukett och corsage samt andra blommor
-          Dekoration på middagsbordet: blommor, servetter, ljus, dukar, blombåge
-          Tärnans och brudnäbbens klädsel
-          Färg på tårtan eller delar av tårtdekoren
-          Tackkort och kuvert
* * *
Förslag på Bröllopskort (hela kittet) finner du i vår shop: Bröllopskort
Vi kan även designa och skräddarsy dina bröllopskort enligt önskemål.
Det här inlägget postades i Råd & Tips - Bröllop, Råd & Tips - Pyssel och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Personliga Bröllopskort – stil, tema, färg

  1. Cecilia skriver:

    Fint Angie, vilket jobb du gjort! Känns lite konstigt att läsa om sig själv =) Hoppas detta kan hjälpa många i planeringen inför deras stora dag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>