En jungfrus upplysande berättelse …

Varför firas Påsk?

Vi låter Jungfru Candelaria på Teneriffa berätta varför katolikerna har så många olika namn på Jungfru Maria och hon ska även berätta om Påskprocessionerna. De förekommer under ”Semana Santa” (Påskveckan) i Spanien och runt om i de spansktalande länderna.

Jag tycker inte om när de klär av mig. Medlemmarna i broderskapet ser till att jag får en ännu vackrare och mer påkostad klänning med pärlbroderier, guldtrådar och halvädelstenar – inför processionen. Någon rik familj med titel har förmodligen donerat dräkten till kyrkan som någon form av botgöring för flera decennier tillbaka. Kan förvisso vara skönt att bli avdammad emellanåt och få komma ut i friska luften under ett par högtider om året. Men det är alltid lika pinsamt när de tar av mig kläderna, plagg efter plagg tills jag står där i bara linnet. Trots allt föreställer jag Jesus moder. Runt om i Spanien har jag flera medsystrar – vi är alla ikoner som föreställer jungfru Maria – fast vi har olika namn. Jag heter Virgen Candelaria och jag är Kanarieöarnas skyddshelgon. I vanliga fall står jag och blickar över församlingen inne i Basílica de Nuestra Señora de la Candelaria i en by med samma namn som jag – dit många vallfärdar för att offra mig blommor. Vita nejlikor är mina favoritblommor då de doftar kryddigt men även andra sorters blommor är välkomnande för att smycka min nisch. Anledningen varför jag fick namnet Candelaria (ljus) beror på att jag höll i ett ljus med min vänstra hand när några fåraherdar fann mig i toppen av en klippa. Jesusbarnet vilade på min högra hand och han höll i sin tur en gyllene fågel i sina händer. Detta skedde år 1392 så jag har ganska många år på nacken. Ursprungsbefolkningen på Teneriffa hette Guanches och fåraherdarna märkte något hindrade hjorden att gå vidare – djuren hade lagt märke till mig långt innan männen förstod vad de hade funnit, nämligen en trästaty föreställande Jungfru Maria. Och eftersom jag höll i ett ljus fick jag namnet Candelaria som jag nämnde tidigare. Man byggde en kyrka till min ära och sedan dess har många besökt mig för att be mig om olika saker, exempelvis att jag ska kurera ett sjukt barn. När deras önskemål slår in utropar man oftast ”un milagro ha sucedido” (ett mirakel har skett).

Virgen Candelaria i Teneriffe

"Virgen Candelaria" på Teneriffa (Kanarieöarnas skyddshelgon)

Jag är gjord av trä och mina anletsdrag är mörka liksom min medsyster Virgen Monteserrat som har sitt säte på ett berg utanför Barcelona och hon är skyddshelgonet av Katalonien. Många flickor döps efter respektive skyddshelgon. En känd operasångerska som sjungit ”Barcelona” med Freddie Mercury – döptes efter jungfrun Monteserrat. Om du skulle ha vägarna förbi Vitoria i Baskien skulle du förmodligen träffa många kvinnor med namnet Blanca – efter deras skyddshelgon. Virgen Blanca (vit som snö) kan beskådas i San Miguel kyrkan. På tal om mirakler – en annan jungfru bär namnet Virgen de los Milagros eftersom man anser att hon har gjort flera underverk. Hennes enkla trästaty i gotisk stil kan du beskåda i Agreda där hon beskyddar staden och dess invånare sedan 1400-talet. Virgen del Pilar i Zaragoza har fått sitt namn då jungfru Maria uppenbarade sig och efterlämnade en pelare gjord av jaspis. En basilika byggdes kring denna pelare till hennes ära. I Spanien är flicknamnen Milagros (mirakel) och Pilar (pelare) ganska vanligt förekommande. Den mest kända av oss jungfrur heter Nuestra Señora de los Reyes och hon är skyddshelgonet av Sevilla i södra Spanien. Processionerna som hålls där nere är storslagna upplevelser. Och jungfrun bär på dyrbara dräkter rikt utsmyckade med juveler och pärlor.

I alla spansktalande länder får alla medsystrar vara med Påskprocessionen allt enligt katolskt tradition. Processionen berättar för folket om vad som hände under påskveckan för många tusen år sedan då Jesus förråddes av Judas, hur Jesus tillfångatogs och sedermera korsfästes. Det handlar om passion, döden och Jesu återuppståndelse. Förr var folk inte skriv- och läskunniga och genom att illustrera händelsen med hjälp av olika ikoner var det ett sätt att förkunna bibelns budskap. Varje jungfru har ett antal följeslagare, medlemmar ur respektive broderskap. Starka män bär oss på sina bara axlar. Jag kan föreställa mig hur tungt och svettigt det måste vara under båren vi står på som dessutom är täckt av en tjock duk för att dölja bärarna. För dem är all svett mödan väl värd eftersom det är en stor ära att få bära jungfrun genom byn. Gången kan bli smått ojämn och vinglig men det är underbart att se alla nyfikna ansikten som kantar gator och torg för att beskåda mig och de andra ikonerna i processionen. Trumslagare och klarinettister markera varje steg vi tar och tongången känns tungt och dystert. Musiken låter lika ångestfyllt som en sorgmarsch. Även icke troende turister som besöker byn blir emotionella och fäller en tår när de ser oss skrida förbi. Några blir smått förskräckta när de ser tåget av män och kvinnor i fotdisiga dräkter och huvor – topp till tå i blått, lila och vitt gå längs med ikonerna. En isande känsla knottrar sig längs med ryggraden när man ser deras dräkter då de får oss att tänka på kukuxklan i USA där de symboliserar något helt annat.

Påskhögtiden börjar på palmsöndagen (söndagen före skärtorsdagen) högtidlighåller Jesu intåg i Jerusalem. Hela byn välkomnar Jesus till Oljeberget, och folket håller i olivkvistar som symboliserar ”liv”. En ikon föreställande Jesus med röd mantel ridande på en åsna illustrerar händelsen.

På måndag, tisdag, onsdag är processionerna av ringa betydelse.

Skärtorsdagen berättar man om då Jesus intar sista måltiden med sina lärjungar och med en ikon visar hur Juda Iskariot kysser Jesus på kinden och förråder honom för 30 silverpenningar.

På långfredagen hålls processionen till minne av Passion (Golgata) och Jesu död. En ikon föreställande Jesus med törnekrona och en blödande panna släpar korset genom gatorna och för att slutligen korsfästas.

Påskafton – då vilar Jesus Kristus i sin grav. Församlingsborna ber och följer Jesus till hans sista vila.

På påskdagen firas Herrens uppståndelse. Då står Jesus med en vit tunika och välsignar folkmassan.

Annandag påsk ägnas till minne av Herrens uppståndelse.

Illustrationen till detta inlägg är handmålad i Photoshop. Inspiration hur du kan använda Photoshop (till annat än bara retuschering av bilder) kan du bland annat läsa om i blogginlägget: Förverkliga Dina vildaste bildidéer

Vi vill samtidigt passa på att önska alla våra läsare – en riktig GLAD PÅSK!

Det här inlägget postades i Event, Helger, Historia, Reseskildring, Story och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>