Vad är väl en bal på slottet?

Den var en kväll då Jennie satt vid sitt fönster och suckade djupt. Nu hade hon äntligen lyckats skapa sin drömklänning. Den stod och glänste i mörkret i väntan på att bli bjuden till dans. Men inbjudningskortet till en bal på slottet lyste med sin frånvaro. Askungen hade minsann fått hjälp av sina vänner – mössen och fåglarna – för att färdigställa hennes första balklänning. Och när hennes elaka halvsystrar avundsjukt rev sönder klänningen kom den goda fen till hennes undsättning. Med sin trollstav – simsalabim – hade hon på minuten trollat fram världens vackraste balklänning till Askungen. Jennie däremot hade fått sy sin klänning alldeles själv. I kökslampans sken hade hon suttit i över ett hundra timmar och sytt för hand alla delar en 1700-tals klänning tillmäter; En särk med pocher (”korgar” vid höfterna), korsett, underkjol och därtill kommer överklänning i brokadtyg med invävda ”guldtrådar”. Jennie hade även lyckats klä ett par skor för att matcha klänningen.

Det hela hade börjat med att hon hade sett Pirates of the Caribbean där hjältinnan i filmen – Elisabeth – hade fått en vacker klänning av sin rike far. Han hade beställt den i Frankrike. Välinsnörd i sin korsett hade hjältinnan sedan svimmat i värmen och drattat ner i vattnet. Räddad i sista stund av självaste Kapten Sparrow. ”Åh, så romantiskt” hade Jennie tyckt. Sällan en gentleman räddar en dam i nödens stund nu för tiden. ”Jag önskar jag kunde ha levt under 1700-talet. Livet var så mycket enklare då. Det fanns inga krångliga elektriska apparater eller datorer”. Filosoferade Jennie.

Trots allt är det väl ändå tur att vi idag har internetuppkoppling och kunna fynda på Tradera. För det var just där som Jennie hittade sitt första fynd. En gräddbakelse till klänning – en sådan ”bara-måste -ha” och vips, som på ett trollslag, var hon den lyckliga ägarinnan till den. Enda kruxet var att den behövde en korsett som man skulle ha ovanpå. Jennie som är väldigt intresserad av historia och sömnad – satte genast igång och började sy – inte bara en utan flera korsetter – tills hon var nöjd med resultatet.

”Varför går du inte med i den kulturhistoriska föreningen Westgiöta Gustavianer?” var det någon som tipsade Jennie. ”Vad är det?” hade hon frågat och svaret lät inte vänta. Medlemmarna är alltid angelägna att rekrytera fler kulturintresserade personer. Verksamheten grundades 1998 och är helt ideell samt opolitisk till sin karaktär. Aktiva medlemmar som idag är ca 45 stycken till antalet träffas ett antal gånger på våren i Regementets lokal för att där förbereda sig inför olika evenemang. Det kan handla om att skjuta salut vid Skansens Krona eller åka iväg till en festplats. Till exempel när de åkte till Wismar i Tyskland för att där vara med i på ”Schwedenfest”.

Jennie i sin Guldklänning på en 1700-tals bal hos Råda Säteri

Jennie är numera balmamsell i föreningen. Men för att vara med i de olika aktiviteterna handlar det om en slags livsstil. En balansgång med ena foten i 1700-talet och den andra i nutid. Jennie är energi- och miljöingenjör på dagarna och när hon kommer hem kopplar hon in sin högra hjärnhalva och sätter igång med att sy nya kläder. Det fordrar en stor lägenhet med massor av garderober. Man ska nämligen ha olika uppsättningar av kostymer beroende på vilken roll man ska spela. Och de omfångsrika dräkterna tar stor plats. Förutom dem ska man ju även ha utrymme för alla accessoarer såsom handskar och parasoller och hattar och fjädrar och skor och handväskor och peruker och underkläder – ja, listan kan göras lång – för att inte tala om alla tyger man samlar på sig under resans gång.

Som ”soldathustru” ska man äga en enklare allmogedräkt. En sådan hade Jennie på sig förra året när hon tillsammans med Westgiöta Gustavianer hade 1700-talsaktiviteter vid Ostindiefararen. Ibland är man ”borgarinna” och ska iväg på en picknick i det gröna. Då är kjolen något kortare och överklänningen kan vara en kortare form av polonaise. Klänningen sys med fördel upp i det under 1700-talet så populära tyget kattun, dvs bomull med tryck. Var kan man hitta sådant tyg?

Reproduction fabrics – en amerikansk webbsida som erbjuder rekonstruerade tidsenliga textilier. Där handlar Jennie sina tyger numera. (Svensk sida: Duran textiles.)

Marie Antoinette var på sin tid en trendsättare. Ingen tillfällighet att Elisabeths pappa i Pirates of the Caribbean” hade fått dotterns klänning eftersänt från Frankrike.  Marie Antoinette hade beordrat sin kostymmakare att sy upp en så kallad Chemise (skjorta på franska). Franska hovet hade lyft på ögonbrynen när de såg sin drottning iförd en skir och ganska genomskinlig klänning över sin korsett. Den påminde dem om en nattdräkt. ”Quelle honte, notre reine est pratiquement nue” hade man utropat förskräckt efter Marie Antoinette men hon hade avspisat kommentarerna med en knyck på nacken.

För ett par veckor sedan befann sig föreningen Westgiöta Gustavianer på St Barthélemy i Västindien och eftersom deras vanliga allmogekläder som de normalt har på sig i Sverige är för varma för klimatet på ön – hade Jennie och de andra medlemmarna på några dagar innan resan sytt var sin resegarderob. Jennie skapade en Chemise i linnetyg till sig själv. Liknande en sådan klänning som Marie Antoinette hade orsakat stor skandal med i det franska hovet.

Jennie tycker mycket om att dansa och visa upp sina kreationer och få se andras dräkter. Någon eller några gånger om året träffas medlemmarna och går på bal någonstans i Sverige – på herrgårdar och herresäten. Det gäller att ha övat in alla danssteg innan dess. Senaste balen stod på Råda Säteri vid Mölnlycke. Martina von Schwerins hem en gång i tiden, tillika enda stället i Västra Götaland som erbjuder sina gäster genuin miljö. Att dansa med militärkläder i ylletyg och tunga klänningar som är sydda lager på lager är ganska svettigt. En solfjäder som svalkar kommer väl till pass. Men en solfjäder man köper lättvindigt på sin semesterresa i Spanien duger inte. Jennie hittade sin sköna solfjäder på E-bay. Visserligen från 1850-talet men den duger tills hon har hittat en mer passande.  På den tiden handmålades solfjädrarna vilka tillverkades av styvt papper eller stärkt silke. Solfjäder var inte bara svalkande – man kunde även symboliskt kommunicera förtroligt med varandra med hjälp av gester.

Förslag på ett Inbjudningskort

 

Fler förslag på Inbjudningskort av varierande teman hittar Du i vår webbshop:

http://www.s.qbicom.se/webshop/index.php?page=webshop&action=visa&menu=55

QbiCom vill tacka Jennie Rodin som har ställt upp på intervjun till detta inlägg.Mer om den kulturhistoriska föreningen Westgiöta Gustavianer kan läsas på deras hemsida:

http://www.gustavianer.com/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

Om Martina von Schwerin kan du läsa i inlägget: ”Råda Säteri & Gästgifveri – i en miljö med anor från 1700-talet”
Det här inlägget postades i Event, Historia, Maskerad och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vad är väl en bal på slottet?

  1. Astrid Boisen skriver:

    Quelle dame!

  2. Celedon skriver:

    Astrid, Vraiment – Quelles dames à ce temps la…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>