Förverkliga Dina vildaste bildidéer

Anders Jensen - Designer av Fotorealism/Bildmontage

Du har säkert någon gång suttit och beundrat någon annans tavla eller teckning och önskat att Du kunnat göra något sådant själv. Innerst inne har Du önskat att Du hade haft förmågan att måla av bilden som Du bär inom Dig. Du vet precis hur resultatet borde se ut, in i det minsta detalj men Du lyckas inte förmedla Din vision med hjälp av papper och penna. Idag finns verktyget Photoshop Elements att inhandla till Din dator som gör det omöjliga möjligt! Plötsligt kan Du få känna den euforiska känslan av att kunna genomföra Ditt bildkoncept som Du burit på.

Vi frågar Anders Jensen, lärare och inspiratör på Moderskeppet tillika foto designer – hur han lyckas sprida sina kunskaper och samtidigt inspirera sina deltagare när han undervisar i Photoshop.

”Jag önskar att alla ska få samma upplevelse som jag fick när jag upptäckte Photoshop. De kreativa möjligheterna med programvaran är så mycket större än bara retouchera bilder. De flesta har en konstnärlig ådra inom sig. Det gäller bara att få en knuff åt rätt riktning för att förlösa den känsla – att allt är möjligt – bara man släpper ut sin kreativitet. Att skapa eget material digitalt är lika enkelt som att hantera sax och klister när man gör Scrapbooking.

Säger Anders och fortsätter:

"Hairy Banana" - Anders Jensen

”Photoshop handlar inte bara om att förbättra sina semesterbilder. Personligen är jag inte särskild road av den typen av redigering. Däremot jobbar jag mycket med fotorealism. Vilket innebär att jag manipulerar egna eller andras bilder och därmed monterar fantasibilder vilka vid första anblicken verkar vara väldigt trovärdiga. Min ambition är att få betraktaren att höja ögonbrynen och undra om bilden är realistisk eller om den är fiktiv.”

Anders, Du har utsetts till den främste photoshoppare av worth1000.com, världens största webbsida för Photoshopstävlingar. Och Dina fantastiska bilder har förekommit i tidningar, böcker och tv-program över hela världen. Jag antar att du även är en skicklig fotograf.

”Jag kan inte påstå att jag är någon särskild bra fotograf, dock har jag ambitionen att lära mig mera om fotografi för att bli en bättre bildbehandlare. Egentligen är jag utbildad civilingenjör i teknik, fysik och elektroteknik, men jag upptäckte snabbt att Photoshop är betydligt mer stimulerande än både komplex analys och analytisk mekanik. Jag lägger fokus på att inspirera andra att använda sin kreativitet i bildbehandling som tidsfördriv på samma sätt man löser korsord eller sudoku. Därför tillbringar jag numera min tid åt att skriva artiklar, spela in webb-TV och föreläsa om bildbehandling. Då och då gör jag även kommersiella bilduppdrag, emellertid trivs jag bäst när jag får hålla på med kreativ bildbehandling för eget nöjes skull.”

Aquarius - "Fishy" - Design: Anders Jensen

Varifrån får du drivkraften och Din inspiration?

Min passion är Photoshop och jag hämtar inspiration genom att studera andra skickliga photoshoppare och se vad de har åstadkommit. Min inre drivkraft får jag genom min tävlingsinstinkt – jag deltar i dagliga tävlingar och sporras av att ständigt höja ribban för att bli bättre inom bildbehandling. Redan som barn var jag intresserad av teckning och bilder. Jag satt ofta och klippte ut bilder på kändisar ur min mammas veckotidningar – karaktärer som jag sedan klistrade in i olika montage. Än idag anser jag att min mest lyckade ”head swap” var när jag klistrade Patrick Duffys avklippta huvud på Inga Gills kropp, efter att omsorgsfullt rivit källbilder ur en Allers från 80-talets första hälft. Ett absurt sätt för att få folk att dra på smilbanden. Förmodligen var också den tekniken som gav mig näring till mitt stora intresse för bildmanipulering. Från början var min önskan var att bli tecknare men insåg ganska snart att min talang inte räckte till för att lyckas bli proffs. Photoshop är för mig ett sätt att kringgå problemet när man inte lyckas rita av det man ser inom sig.”

"Water Train" - Design: Anders Jensen

QbiCom tackar Anders för inspirationen och beskrivningen av den personliga skaparlusten som alla kan få uppleva i Photoshopvärlden. Photoshop Elements är det lämpliga första verktyget och QbiCom har Photoshop filer som underlättar de första försöken. Välkomna att prova själva!

Skapa egna Inbjudningskort: http://www.qbicom.se med hjälp av QbiComs Råd och Tips.
Fler exempel av Anders Jensens underbara bilder kan du hitta i www.norritdesign.se
Om Du känner dig manad att börja med en ny hobby besök gärna Anders Jensens egen hemsida www.kreativretusch.se för mer inspiration.
Mer om Moderskeppet och deras lättillgängliga video kurser i Photoshop Elements kan Du läsa på: http://bildbehandla.se/
Nytt inlägg: ”Jorden runt på räls” - en vintersaga skriven med inspiration av Anders bilder.

 

Det här inlägget postades i Råd & Tips - Bildhantering och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>