Om utskrifter

Först och viktigast för Dig som arbetar i Photoshop Elements

När du redigerar Ditt dokument tänk på att spara en kopia när du är färdig så att Du inte sparar över Ditt originaldokument. En annan säkrare variant är att redan innan du börjar med redigeringen att duplicera Din fil och stänga ner originalet. Detta för att Du alltid ska kunna gå tillbaka till ursprungsmaterialet om Du skulle ångra de ändringar du gjort.

 • När du köper våra ensidiga kort följer en mall med som är anpassad för två kort med texten: När du är färdig med att redigera Dina lager kan du kopiera dessa och lägga dem i den här rutan. Behöver du instruktioner till detta finns det under Support på vår hemsida qbicom.se. Så sparar du tid och papper genom att skriva ut två kort på samma ark.

Så här gör Du detta:

 1. Markera alla lager
 2. Högerklicka och välj merge layers/sammanfoga lager
 3. Väl pilen i (längst upp i verktygsfältet)
 4. Håll ner Alt- och Shift-tangenten och flytta samtidigt Ditt objekt med hjälp av musen dit Du vill (Alt = kopierar, Shift = hjälper Dig dra objektet i en rak linje)

Att tänka på vid utskrifter av färgfoto och fina kort

För Dig som vill kunna skriva ut färgfoto och fina kort till exempelvis festinbjudningar, middagar och högtider finns några goda råd att tänka på.

Din skrivare avgör kvalitén

Fortfarande är bläckstråleskrivare bättre på att återge färgfoton och andra utskrifter i färg.

I tidningen Råd & Rön nr 7, 2010 visar testet just detta och vilka av dem som ger bäst resultat, läs mer på www.radron.se/templates/Artikel____121.aspx

Justera inställningarna

Utskrifterna blir bättre om Du kör rengöringsrutinen för patronerna i skrivarprogramvaran på din dator. På moderna bläckstråleskrivare kan även färgåtergivningen kontrolleras/ justeras. Underhålls- och inställningsmöjligheterna för Din skrivare finns på den CD som medföljer skrivaren. Hittar Du inte den så kan Du söka upp och ladda ner programmen på tillverkarens hemsida.  Nedan ser Du ett exempel på Canons justeringsprogram för fotoutskrifter.

Klicka för större bild, Easy PhotoPrint - Översikt

Klicka för större bild, Easy PhotoPrint - Inställningar > Avancerat

Photoshop Elements ger mer möjligheter

För Dig som vill ha ännu större frihet att styra färgåtergivning och andra redigeringsmöjligheter för bilder och illustrationer rekommenderas Adobes programvara Photoshop Elements 8 eller 9.

Om du ska skriva ut ett dokument från oss med fram och baksida bör du bocka i en del alternativ under avancerade inställningar i Photoshop Elements. Se till att dessa alternativ är valda:

 1. Print on both sides
 2. Use auto-duplex unit (HP), duplex printing (Canon). Vissa skrivare har endast alternativet ”Print on both sides”
 3. Utskriftsstorlek: Verklig storlek (Punkt 5)
 4. Skriv ut utsidan på ditt dokument
 5. När papperet är ute lägger du in det igen precis så som det kom ut ur skrivaren
 6. Skriv ut insidan av ditt dokument med samma inställningar

Pappersval påverkar utskriftsresultatet

Vilket papper Du använder påverkar färgåtergivningen. För fotoutskrifter är fotopapper bäst. För inbjudningskort och liknande ger lite tjockare matt eller halvblankt papper, 200-300 gram, en bättre känsla av kvalitet för mottagaren.  I välsorterade försäljningsställen och på Internet kan Du köpa 200 grams matt papper. Vill Du ha styvare kvalitéer får Du vända Dig till oss eller ett närbeläget tryckeri.

Läs även: ”Pappersval för att skapa enga Bröllopskort”
Det här inlägget postades i Råd & Tips - Bildhantering, Råd & Tips - Utskrifter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>