Masker – rollspel – ritualer – roliga fester

Maskerad Mask

Inbjudningskort till Maskerad www.qbicom.se

Masker har använts över hela världen sedan antiken för både ceremoniella och praktiska syften. En mask är ett föremål som täcker och skyddar ansiktet. Syftet kan vara att dölja sin identitet, vilket kan vara önskvärt i olika religiösa ritualer och teatertraditioner, som till exempel i Japan och Kina.  Symbolen för Drama är två vita masker som uttrycker komedi och tragedi.

I det gamla Rom betydde ordet persona ”en mask”, vilket också avsåg en person som hade fullt romerskt medborgarskap. En medborgare kunde visa sin härstamning genom att ta på sig dödsmasker av avlidna förfäder. Vid begravningar bar professionella aktörer dessa masker för att med gester visa vilka dåd den avlidne utfört under sitt liv, därmed kopplade man samman ritual och skådespel.

Masker har alltid varit en central del av den venetianska karnevalen. Förr åtnjöt masktillverkare en särskild social ställning i samhället där de hade egna förordningar. Venetianska masker tillverkades av läder eller av glas enligt venetianskt teknik. De ursprungliga maskerna var dock betydligt enklare och hade oftast en symbolisk funktion. Nuförtiden är maskerna handmålade och dekorerade med bladguld, fjädrar och pärlor.

Annars är kommersiella masker oftast massproducerade, gjorda av plast eller gummi. De efterliknar populära seriefigurer och kända karaktärer hämtade från filmer. I samband med barnfester, festivaler och karnevaler har masken blivit alltmer populär och olika sorters masker med skilda teman inhandlas som aldrig förr.

Inför Halloween köper folk gärna grymma masker föreställande groteska monster, ockulta figurer, mystiska varelser med vanställda ansiktsdrag. Allt för att skrämma bort onda andar.

LEG Alberto Ramirez tolkning av Venetianska Masker:

Venetianska Masker

Hur Du skapar en egen personlig mask kan Du läsa om under ”Skapa Din egen Halloween mask”
Kommande inlägg: ”Karnevalen i Venedig har hittat till Köpenhamn” 

Det här inlägget postades i Maskerad, Råd & Tips - Maskerad och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>