Karnevalen i Venedig har hittat till Köpenhamn

Fotograf: Angie Hamnert

Paludan Bokcafé ligger i det klassiska studentkvarteret på Fiolstrade mitt i det pulserande hjärtat av Köpenhamn. Byggnaden har anor från mitten av 1800-talet och under århundrade har platsen varit en självklar mötesplats för Köpenhamnsborna, dit de kan gå och ta en fika med vänner eller för att läsa en bok. Bokcaféet är en kombination av bokhandel/bokförlag med förtäring. Den danska designtidningen RUM Magazine har valt ut fem unika bokcaféer i världen och rankat Paludan på fjärde plats som en innovativ initiativtagare.

Paludans vision är att upprätthålla utmanande och exklusiva utställningar, varvat med föreläsningar hållna av konstnärer, poeter, författare, fashion designers, fotografer och bokförläggare. Även musiker är välkomna att framträda inför spontan publik.

I samarbete med Black Pop Gallery (Solomon E Lyttle) introducerar de nu ett banbrytande sätt för att ställa ut samtida konst bland litterära verk. Med Karnevalen i Venedig som sin utgångspunkt och med yttrandefrihet som sitt ledmotiv, presenterar konstnären – Alberto Ramirez Suarez - den press som vi dagligen utsätts för. Externa influenser såsom budskap från massmedia, reklamutbud, koder som samhället sätter upp, religionens syn på människan och familjebanden. Normer som begränsar oss som individer i en grupp och våra ömsesidiga relationer i ett alltmer komplicerat liv.

Men vad händer när vi tar på oss en mask? Och vi blir anonyma och oigenkännliga – skulle vi då våga göra saker som annars anses vara förbjudna?

Meningen med ”venetianska masker” är att med konstens hjälp utföra ett socialt experiment genom att dela ut masker till besökarna och låta dem aktivt delta i utställningen. För ett kort ögonblick få dem att glömma bort vem man är och få uppleva känslan av frihet.

Inlägget om: ”Masker – rollspel – ritualer – roliga fester” berättar om maskernas uppkomst.
Det här inlägget postades i Event, Reseskildring, Utställningar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Karnevalen i Venedig har hittat till Köpenhamn

 1. Mari Åkerblom skriver:

  Underbara foton Angie!!! De är en alldeles speciell nerv du får fram! Och människorna är fångade på ett intressant sätt. Paludan bokcafé verkar vara ett ovanligt mysigt ställe! Underbart att du lyfter fram denna unika träffpunkt som inspiration för oss svenskar att starta nåt liknande! Ska besöka Paludan bokcafé nästa gång jag är i Köpenhamn!

  Bra jobbat! Intressant blogg över huvud taget.

 2. Urban skriver:

  Tack för tips om kulturell mötesplats i Köpenhavn.
  Fina foton.
  Trevliga ämnen du kombinerar ihop.
  Tack
  Urban

 3. Marie Charlotte Gren skriver:

  Tack för tips om ytterligare trevligt ”fika”ställe. I åtanke nästa gång jag i Cph.
  Ystad har trevligt bokcafe.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>