Jultider med gammeldags värmande samvaro…


Förr satt familjen runt bordet med olika aktiviteter medan man lyssnade på radion. Mor kunde sitta och sticka medan far läste tidningen. Barnen gjorde sina läxor. Veckorna innan jul brukade familjerna samlas för att hålla på med julpyssel. Man hushållade och pengarna gick inte till köpt pynt i granen utan man tog vad man hade hemma och försökte göra egna julgransaker. Allt möjligt såsom kartong i olika färger, silkespapper, filttyger, bokmärken med änglar, flirtkulor i olika storlekar, piprensare, halsband, band och snören plockades fram. Man gjorde sina egna personliga julkort av kartongerna och bokmärkena, samt flätade pappershjärtan och lade sötsaker i smällkaramellerna vilka man hängde i granen.

Trots att vi idag har råd att köpa fabriksgjorda prydnadssaker – så verkar Julen ha kvar sin magi från förr. Julpyssel samlar fortfarande nära och kära för att tillsammans skapa saker. Av papper och sax samt porslinslera och trolldeg tillverkar vi julpynt och prydnader. En typisk kväll för julpyssel smuttar man på den traditionella julglöggen med russin och mandel. Pepparkakor, ischoklad, knäck och mandariner hör även kvällen till. Radioapparaten har bytts ut mot datorn och musik från Spotify.

Idag handlar det om att träffas och uppleva gemenskapen mellan de olika generationerna alternativt en grupp vänner som vill umgås medan fingrarna arbetar. Barnasinnet släpps fritt fram och man önskar skapa något eget och originellt. Att sitta med handarbeten är avstressande och kan vara en välbehövlig paus i den hektiska vardagen. Förhoppningsvis kan var och en sedan gå hem nöjda över att ha skapat något eget i gemenskap med andra.

I retro-tänkandets tider har QbiCom tagit fram en modern tolkning av en kär och gammal tradition. Polka-Grisen har blivit en kombination av julkort och scrapbooking. Mottagaren följer instruktionerna och genom att klippa och klistra skapar denne en liten ask med grisansikte och kropp i vilken man kan lägga sötsaker, russin eller nötter. Med egen färg och glitter kan man sedan dekorera den lille grisen och ge den en egen touch. Förutom Polka-Grisen finns även Karamell-Kossan, Gotte-Gojan samt andra figurer försedda med tomteluvor.

Du kan läsa mer om dessa pysselkort på

www.qbicom.se

Inlägget om ”Utskrifter” kan Du få tips hur man skriver ut på olika papper.
Det här inlägget postades i Helger. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>