Vad ska jag ha för bröllopsblommor?

Corsage

Knapphålsblomma som brudgummen, i det här fallet David, bär på sin vänstra kavaj- eller frackslag – kallas för Corsage. Enligt tradition ska blomman plockas från brudens bukett – en symbol som sammankopplar brud och brudgum. Även om bröllopsgästerna idag vet vem som är brudgummen, av tradition vill många ha en matchande blomma i rockslaget och man tycker dessutom att det är en romantisk touch. Marskalken (bestman) som står vid brudgummens sida ska även bära en Corsage, dock av lite enklare modell.

Buketter

Brudtärnan har en liknande bukett som brudens, med samma sorts blommor men skillnaden är att tärnas bukett ska vara mindre och är oftast rund oavsett brudbukettens form.  Brudbuketten ska alltid framhävas för att all uppmärksamhet ska riktas mot bruden. I Cecilias fall är hennes bukett droppformad och blommornas färg matchar tärnans rosalila klänning. Rosor hör till de populäraste bröllopsblommorna. Dessa kan man få tag på året om och de finns i många olika färger och varianter.

Bevara buketten

Det finns flera olika sätt man kan göra för att bevara buketten som ett eternellt minne av bröllopsdagen. På fotografierna finns den färska buketten alltid kvar, men vill man även bevara själva buketten kan man exempelvis hänga upp buketten upp och ned på en luftig plats och sedan behålla buketten som en torkad bukett i en glaskupa. En florist kan även hjälpa dig att torka buketten för att sedan arrangera blommorna i en annan oasis för torkade blommor. Ett tredje sätt är att låta en specialist som lärt sig konsten att konservera blommor så att en bukett håller sig nästan i identiskt skick. Det är ett stort och kostsamt arbete där man torkar varje enskild blomma i kristaller eller sand. När buketten är iordningställd bevarar man den i buktad ram eller glaslåda för att inte riskera att skada den.

Brudbukettens historia

Blommor är vackra och de spelar en viktig roll i dagens bröllop – valet av blommor säger dessutom en hel del om paret som gifter sig. Emellertid har brudbuketten inte alltid varit en självklarhet i bröllopssammanhang. Förr i tiden hade blommorna en annan betydande uppgift. Man hade blommor som parfym (potpurri) och inte bara som dekoration. Bruden skulle dofta av timjan, lavendel och citrusblommor.  På tidigt 1800-tal kunde bruden bära en liten, rund och tätt bukett som innehöll röda rosor, vita fresior och liljekonvaljer med en manschett gjord av tyll.

Inlägget om: ”Bröllopsklädsel – i skrockens tecken” handlar om symboler.
Det här inlägget postades i Råd & Tips - Bröllop och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Vad ska jag ha för bröllopsblommor?

 1. Urban skriver:

  Tänk vad man får lära sig hela tiden. Gifte mig borgligt en gång i tiden. Var bara lite blommor sådär… Hur har du fått så fina softade kanter på fotona?

 2. Angie Hamnert skriver:

  Hej Urban,

  Antar att man idag lägger mer pengar på blommor och dekor än tidigare. Man inspireras av filmer. Visst är rosor vackra! Jag ska kolla med min kollega, kanske dags för en ny övning – step by step – hur man softar kanterna på fotona. Stay in tune!

 3. Caroline Mohlén skriver:

  Åh, så skoj att läsa! Det är ”såndär” info som man sällan får läsa i tidningar och sånt. Jag kommer fortsätta följa er! :)

 4. Angie Hamnert skriver:

  Hej Caroline, Vad roligt att du vill följa vår blogg. Nästa inlägg kommer att handla om Halloween. Varför vi firar denna högtid. Historia om dess ursprung. Inspirationskälla för dem som planerar en fest och hur man kan göra sina inbjudningskort mer personliga.

 5. Cecilia skriver:

  Vilka fina bilder och bra informativ text. Det är mycket att tänk på inför ett bröllop…

 6. Angie Hamnert skriver:

  Tack för Dina kommenterar. Visst är det mycket att planera och tänka på inför ett bröllop. Jag vill passa på och ge en eloge till Mia för all blomsterarrangemang hon skapade. Mia arrangerade både brudbuketten och tärnans bukett. Samt corsage till brudgum och bestman. Dessutom gjorde hon bordsdekoren – bilder på dessa kan ses i ett tidigare inslag – ”Kronprinsessan Victoria var inte den enda som fick sin drömprins…” – där kan man hämta inspiration för hur man kan duka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>