Bröllopsklädsel – i skrockens tecken

Skrock i bröllopsplaneringen

Skrock följer ofta med i bröllopsplaneringen och speciellt när bruden ska välja klädsel. Alla har väl någon hört uttrycket: ”Något gammalt, något nytt, något lånat, något blått”. På engelska lyder ordspråket; ”Something old, something new, something borrowed, something blue and a sixpence in your shoe”.

På bröllopet är det brukligt för bruden att bära något gammalt som påminner om det som har varit och en symbol för det nya hon kliver in i. Det kan till exempel vara en klenod som går i arv, ett smycke som tillhört hennes mamma eller mormor – vilket står för kontinuitet och det är tänkt att representera kopplingen till brudens egen familj.  Andra saker som hon kan välja att ha på sig är något från mammas brudklänning, en näsduk, en schal eller en bit spets. Förr var det ganska vanligt att brudklänningen gick i arv från mor till dotter i flera generationer. Men idag vill de flesta brudar ha sin egen klänning och sin egen moderiktning. Det sägs att den som syr sin egen brudklänning får gråta lika många tårar som hon syr stygn.

Om bruden väljer att inhandla sin brudklänning så kan den stå för något nytt. Det nya symboliserar lycka och framgång i äktenskapet.  Annars kan även vigselringarna vara del av det nyinköpta. Budskapet med ringarna förmedlar att bruden och hennes gemål skapar en ny union som ska bestå i evighet. Trånga ringar betyder att det blir ”trångt” i äktenskapet. Är ringarna däremot för stora förebådar det att förbindelsen snart kommer upplösas. Glömmer brudgummen ringen blir det ett stormigt äktenskap. Och den som provar någon annans vigselring blir aldrig gift.

Slöjan symboliserar brudens oskuld och enligt traditionen bärs den bara första gången man gifter sig. Runt slöjan finns många sägner, regn i brudslöjan har haft olika betydelse beroende på varifrån man kommer. De flesta är nog överens om att det betyder tur och pengar.

Något lånat innebär att brudens familj, kära och nära vänner kommer att stödja henne på hennes största händelse i livet. Bruden vet att de alltid kommer att ställa upp för henne om det skulle krisa sig.  Den som lånar ut något till bruden måste själv vara en lycklig gift kvinna. Därmed lånar hon bruden en del av hennes egna äktenskapliga lycka inför det stundande äktenskapet. Det lånta måste bruden återlämna efter vigseln. Man kan till exempel låna ett smycke av sin närmaste väninna. Hon kanske har haft samma halsband så länge bruden har känt henne. I så fall är det en påminnelse om en lång vänskap mellan två väninnor som alltid kommer att bestå. Väninnan kan även ha haft halsbandet på sig på sin egen bröllopsdag.

Förr trodde man att något blått var en symbol för trohet, renhet och lojalitet. Bruden bar då ett blått strumpeband när hon skulle ingå i giftermål för att beteckna, kärlek, ödmjukhet och trohet. Idag har bruden ett strumpeband som ett tecken på sensualitet utan att tänka över vad det symboliserar och står för. Istället för strumpeband kan man även ha en blå blomma i huvudbonaden eller som en liten dekor i klänningen. Blått kan även betyda hopp, tro och kärlek.

Lyckopengen som bruden har i sin sko ska helst vara från hennes födelseår. Seden säger att ris eller konfettin som kastas på kyrktrappan bringar fruktbarhet och rikedomar till hemmet och lyckligtvis har det samma betydelse som lyckopengen. Det är nog alla skrockfulla brudar tacksamma för, för vem vill egentligen ha en hård peng i skon.

Inlägget om ”Vad ska jag ha för bröllopsblommor?” får Du tips och råd om blommor.
Det här inlägget postades i Råd & Tips - Bröllop och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>