Att tänka på inför giftermålet …

Praktiska detaljer

På senare år har det åter blivit mycket populärt att vigas i kyrka, oavsett man är troende eller inte, och är därför viktigt att brudparet är ute i mycket god tid när det gäller val av kyrka. Man bör boka kyrka ungefär ett år i förväg, i synnerhet om brudparet väljer att gifta sig i en efterfrågad kyrka eller vid en folkkär tidpunkt exempelvis Pingst eller Midsommar. När man har bestämt sig ringer man till pastorsexpeditionen i den församling man valt vigas och bokar tid i kyrkan. Pastorsexpeditionen skickar därefter en bekräftelse och meddelar i god tid innan, vilken präst som kommer att hålla i vigseln. Dagen innan själva vigseln, går prästen igenom vigselakten med brudparet och deras närmaste följe för att öva in de olika delarna i ceremonin. De flesta vigslar äger rum på lördagar efter klockan 12.00. Oavsett i vilken församling man väljer kostar det inget längre. Det enda som krävs för att gifta sig i annan församling är att den egna församlingen utfärdar en blankett för att vigselprästen efter vigseln ska kunna avisera vigseln så att den kan föras in i församlingens vigselbok.

Cecilia och David valde Stora Kils kyrka, Värmland –
vigseln skedde lördagen 19 juni 2010 – klockan 15.00

Stora Kils Kyrka – Historia

Stora Kils kyrka ligger vid Frykens södra strand på en sluttning och den byggdes ursprungligen år 1850 – men kyrkan eldhärjades på juldagen 1929 på grund av en överhettad kamin.  Kyrkan återuppfördes med en modernare interiör på de gamla murarna och invigdes 1932. När man kliver in överraskas man av den ljusa interiören,  insidan är inte vad man förväntats sig när man sett byggnaden från utsidan. Kyrkorummet präglas av altarmålningen Kristus på Förklaringsberget tillsammans med Petrus, Jakob och Johannes av konstnären Thor Fagerkvist.

Kyrkan ligger i utkanten av Kils samhälle drygt två mil nordost om Karlstad.

Mer information om olika kyrkor kan läsas i
”Våra Kyrkor”, Klarkullens Förlag AB, 1990.
Det här inlägget postades i Råd & Tips - Bröllop och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>