Marstrand vrider 100 år tillbaka i tiden

Det sjuder liv och rörelse under Sekelskiftesdagarna på Marstrand

En inblick hur livet var kring Sekelskiftet

20-21 augusti 2010

Drottning Victoria av Storbritannien satte sin prägel på det mesta under 1800-talet. Människor runt om i världen tycks följa hennes livsstil vilket man kan se på de byggnader som uppfördes tiden runt förra sekelskiftet – den Victoriana stilen färgade även av sig i mode, politiska idéer, konst och kultur.  Marstrand som den idylliska trähusstaden fick spegla sig i den kungliga glansen tack vare att Oscar II kom dit med sin båt Drott varje sommar och stannade på ön ett antal veckor för att roa sig.

Under tre dagar i augusti lever Marstrand in sig i rollen från tiden då ön var en havskurort och societetssort med Oscar II i spetsen.  En skara förväntansfulla människor står vid kajen för att hälsa kungen välkommen. Damer i frasande kjolar med parasoll spatserar med stolthet vid hamnen och drar sig sakta mot kungens välkomstkommitté. ”Se så, flytta på dig patrask annars tillkallar jag på polis” – säger en av damerna åt en barfota tiggare som närmar sig mot dem med utsträckt hand. Den lortige mannen haltar sig vidare på sina hemmagjorda kryckor. Hästdroskas hjulskrammel och hovars smatter på branta kullerstensbackar överröstas av marknadsmyller, underhållande hycklare samt båtbyggarnas hammarslag.  Medryckande musik av glada spelemän leder oss till dansanta par vid paviljongen, doften av brända mandlar och rökt fisk kittlar våra luktsinnen när vi trängs bland folk och fä kring hamnområdet – alla dessa intryck ger dig en uppfattning hur livet kunde te sig på den tiden.

Syftet med projektet ”Sekelskiftsdagarna på Marstrand” är att utveckla ett nytt arrangemang på Marstrand och det finns goda förutsättningar och stort intresse av att detta event ska bli veckolångt och genomföras både i Kungälv och på Marstrand. Målet är att få alla som kommer till Sekelskiftsdagarna klä sig i tidsenliga kläder och ta del av rollspelen.

Varför inte ta en dopp i randig baddräkt med tillhörande stråhatt – nästa år när du kommer till badhuset på Marstrand under den här perioden.

Bo Wallmander – Initiativtagare till Sekelskiftsdagarna
Carina Falk – Projektledare
Anders Arnell spelade Oscar II
Fotograf: Angie Hamnert

 

Vill Du redigera Dina bilder för att få dem se gamla ut?

”Redigera Dina bilder med hjälp av Photoshop Elements” visar hur man gör.

 

Det här inlägget postades i Event och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Marstrand vrider 100 år tillbaka i tiden

 1. Astrid Boisen skriver:

  Svunna dagar med vackra människor, sköna stämningar, men kanske ändå väldigt skönt att vi lever i dag och inte då.

 2. urban skriver:

  Hej! Vilka fina bilder och information! Man blir sugen att ta fram kameran o begiva sig dit.

  Tack för titten.
  Vh
  Urban

  • Angie Hamnert skriver:

   Hej Urban,

   Du är hjärtligt välkommen till Sekelskiftsdagarna på Marstrand nästa år. Jag är helt övertygad om att Du kommer att ta fantastiska bilder.
   Hälsningar
   Angie

 3. Anders Arnell skriver:

  Det var kul att medverka under denna dag och bidraga till att sprida lite kunglig glans. Personligen ser jag redan fram emot att nästa år ånyo gestalta Oscar II.

  • Angie Hamnert skriver:

   Hej Anders,

   Du såg ut som Oscar II och Du pratade som honom. Vore kul om Du kunde spela kung även nästa år. Alla vackra damer kommer att hänga efter Dig i väntan på att få en dans med Ers Majestät ”danskungen”.

   Hälsningar
   Angie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>